Kan een houtkachel onder mijn veranda of overkapping?

Heb jij een veranda, tuinhuis of overkapping in je tuin? Dan wil je hier ook van genieten tijdens de frissere lente- en zomeravonden. Met een houtkachel of tuinhaard onder je veranda creëer je ook buiten een plek met een gezellige sfeer en prettige warmte. Maar waar moet je op letten als je een houtkachel of tuinhaard* onder je veranda wilt plaatsen?

*Onder een tuinhaard verstaan we een buitenkachel die volledig gesloten is en dus geen open verbranding heeft. 

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Welke houtkachels zijn geschikt voor onder mijn veranda?

De meeste nieuwe en moderne houtkachels zijn geschikt om te plaatsen onder een veranda. Wel is dit erg situatie afhankelijk, want niet elke veranda is hetzelfde. Is jouw veranda bijvoorbeeld alleen aan de achterkant dicht en zijn de andere zijden open? Of zijn de zijkanten ook dicht? De mate waarin de houtkachel beschermd kan worden tegen weersinvloeden is erg belangrijk. Een specialist kan je hierover adviseren.

Bekijk ons assortiment houtkachels

Wil je een houtkachel waarvan je zeker weet dat deze geschikt is voor onder je veranda? Vraag dan om advies aan een expert. Een tuinhaard is gemaakt van speciale materialen, veelal Cor-Ten staal. Hierdoor zijn tuinhaarden beter bestand tegen weersinvloeden dan houtkachels.

Bekijk ons assortiment tuinhaarden

Een Reny tuinhaard met rookkanaal onder een veranda.

Hoe installeer ik het rookkanaal onder mijn veranda?

Het is belangrijk om het rookkanaal onder je veranda op een veilige manier te plaatsen, hiervoor moet je een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal gebruiken. Maar op het moment dat het rookkanaal door het dak gaat, biedt een dubbelwandig rookkanaal alléén onvoldoende bescherming. Omdat het rookkanaal hoge temperaturen kan bereiken, kan dit gevaar opleveren bij brandbare materialen, zoals het hout in het dak van je veranda. Daarom is het van belang dat er voldoende afstand is tot brandgevoelig materiaal en dat het rookkanaal, op het punt waar deze door het dak gaat, is afgeschermd met brandwerend materiaal.

Let op! Plaats je een houtkachel met rookkanaal onder je veranda, dan valt dit onder het Bouwbesluit en dat betekent dat er aan bepaalde richtlijnen moet worden voldaan.

Dakdoorvoer overkapping schuin dak

Dakdoorvoer veranda schuin dak

Dakdoorvoer overkapping plat dak

Dakdoorvoer veranda plat dak

Verantwoord buiten stoken

Net als binnen, moet je ook buiten erop letten dat je op een veilige en verantwoorde manier stookt. Bij houtkachels, en vooral bij tuinhaarden, wordt nog wel eens gedacht dat het allesbranders zijn, maar dit is onjuist. Van belang is dat je de juiste brandstoffen gebruikt.

Welke houtsoorten zijn geschikt om mee te stoken?

Als stoker zelf heb je ook een aandeel in het verantwoord stoken van je houtkachel of tuinhaard. Stoken door middel van de Zwitserse methode, het zogenaamde omgekeerd stoken, is dé manier om zo min mogelijk rook te genereren.

Hoe stook ik volgens de Zwitserse methode?

Kan ik zelf het rookkanaal van mijn overkapping vegen?

Wil je lang van je houtkachel of tuinhaard blijven genieten, dan mag je goed onderhoud niet vergeten. Wij raden je aan om minimaal één keer per jaar het rookkanaal te laten vegen.

Waarom is schoorsteenvegen zo belangrijk?

Kan een inbouw gashaard onder mijn veranda/overkapping?

Bij een tuinhaard denkt men al snel aan een vrijstaande houtkachel, een vuurschaal of een gashaard op wieltjes. Wat veel mensen niet weten, is dat een inbouw (doorkijk)gashaard in de tuin eveneens tot de mogelijkheden behoort! Op deze manier hetzelfde gevoeld als in een woonkamer, maar dan buiten in de achtertuin.

Inbouw gashaard onder je veranda/overkapping

Een houtkachel of tuinhaard van De Heide Smid

Wil je weten welke houtkachel geschikt is voor onder jouw veranda of wil je meer informatie over onze tuinhaarden? Of wil je graag weten hoe je het rookkanaal onder jouw veranda op de juiste manier kan installeren? Onze deskundige adviseurs geven je graag advies op maat.

Neem gerust contact met ons op via 0314-631741, via info@heidesmid.nl of vul het onderstaande contactformulier in.

Meer informatie nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

  100% veilig en spamvrij

  Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1043 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
  Lees alle reviews
  Ronnie Derksen , Nieuw-Dijk
  24-09-2021 |

  Vanaf het 1e gesprek voelde wij al een klik. Uiteraard goed voorgelicht en uitgedacht gezien de kleine ruimte die we hebben. Levering en montage zijn perfect uitgevoerd. Goede vakmensen!!