Skip to main

Houtkachel assortiment

Bij ons vind je een breed scala aan houtkachels in allerlei soorten en maten. Zo zijn wij dealer van vrijwel elk bekend A-merk op het gebied van haarden. Of je op zoek bent naar een vrijstaande, inbouw, inzet, vrijhangende haard of doorkijkhaard, je vindt het bij ons.

Vrijstaande houtkachel

De meest voorkomende variant van de houtkachel is de vrijstaande. De voornaamste redenen dat voor deze haard gekozen wordt zijn de volgende: hij is eenvoudig in de installatie en er hoeft geen breekwerk te worden uitgevoerd aan een muur als dat niet gewenst is. Door dus de haard ervoor te zetten kun je alsnog genieten van het vuur. Veelal heb je de keuze als klant om het rookkanaal aan de boven- of achterkant van de houtkachel aan te sluiten. Dit heeft te maken met smaak en hoe dicht je de haard bij de muur wil hebben staan.

Inzet houtkachel

Na de vrijstaande houtkachels komt deze vorm het vaakst voor. Met inzet wordt bedoeld dat je de haard in een al bestaand gat van de muur schuift. Veelal op een plek waar vroeger een open haard gezeten heeft. Die voldoet niet meer aan de huidige regelgeving en moet vervangen worden. De lege ruimte is er al en dus besluiten klanten hem dan op te vullen met een inzethaard. Het grote voordeel is dan gelijk dat je kunt genieten van houtvuur, zonder dat dit ten koste gaat van ruimte in de kamer. De meeste inzethaarden zijn relatief compact ten opzichte van de andere modellen.

Inbouw houtkachel

Mocht je een houtkachel in een muur verwerkt willen, maar niet de compacte versie van een inzethaard, dan kom je aan de inbouwvariant. Het verschil tussen deze twee is dat je bij een inbouw houtkachel de haard eerst plaatst en vervolgens de rest daaromheen bouwt. Bij een inzet schuif je de haard in een al bestaande muur. Inbouw houtkachels zijn vaak groter en voorzien van twee- of driezijdig glas. Bij de tweezijdige inbouwhoutkachel kan gekozen worden voor een tunnelhaard. Zo kun je vanaf twee ruimtes genieten van het vuur.

Hangende houtkachel

De hangende houtkachel is een variant op de vrijstaande houtkachel. In sommige gevallen kunnen deze ook omgebouwd worden naar een hangmodel. Dit type houtkachel kan zowel tegen de muur hangen als los in zijn geheel op een plek in de woonkamer. Via een speciale hangconstructie wordt dit bewerkstelligd.

Doorkijkhaard hout

Een doorkijk houtkachel is uitermate geschikt om 2 ruimtes met elkaar te verbinden. Vanuit de verschillende ruimtes heb je zicht op het vuur.  Er zijn verschillende mogelijkheden voor een doorkijkhaard. Het is mogelijk om een vrijstaand model te kiezen of voor een ingebouwde tunnelhaard.

Waar moet je op letten bij het kopen van een houtkachel?

Een houtkachel kopen doe je niet zomaar, daar heb je van tevoren goed over nagedacht. Er zijn namelijk een aantal factoren die je voor jezelf duidelijk moet hebben tijdens een gesprek met een adviseur. Allereerst: welk doel heb je met het kopen van de kachel; verwarmen of enkel ter sfeer?

Tevens is de grootte van je kamer van belang. Je plaatst immers geen enorme houtkachel in een kleine woonkamer. Ten derde heb je gekeken of er al rookkanalen aanwezig zijn in de woning, aangelegd door vorige bewoners. Als laatste heb je voor jezelf het budget bedacht en heb je een voorkeur voor een bepaald model houtkachel. 

Houtkachel installatie

Bij het installeren van een houtkachel komen er verschillende onderdelen te pas, zoals een geveldoorvoer, aansluiten op een bestaand schoorsteenkanaal of wellicht moet er een volledig nieuw kanaal aangelegd worden. Hierom hebben we een verzamelpagina opgesteld waarin alle info staat die je nodig hebt. Lees hier.

Houtkachel aansluiten op een bestaand kanaal

Een gemetseld kanaal ligt meestal centraal gelegen in een huis en had vroeger de functie om het hele huis te verwarmen. Er is veel onderzoek gedaan naar het optimale stookgedrag en daaruit blijkt dat een gemetseld kanaal meerdere nadelen heeft.  Het kost veel tijd en energie om het koude kanaal van bakstenen op te warmen. Deze energie kan niet gebruikt worden om de kamer te verwarmen. Hierdoor zal er een lager rendement behaald worden.

Welk vermogen heeft mijn houtkachel nodig

Een belangrijk criterium bij de aanschaf van een houtkachel waar niet meteen aan wordt gedacht, is de hoeveelheid vermogen dat de haard biedt. Te weinig is namelijk niet goed, maar teveel eveneens niet. In de algemene regel kun je aanhouden dat 1 kW voldoende is om 10 m3 te verwarmen. Uiteraard is de isolatie van belang, maar hiermee heb je een eerste indicatie voor jezelf.

Een houtkachel voor ieder budget

Een houtkachel voor ieder budget

Het toestel kun je zelf zo duur maken als je wilt. Je hebt namelijk al een houtkachel vanaf ongeveer €1200. De duurste komt uit boven de €6000. De prijzen kunnen nog duurder gemaakt worden door middel van het toevoegen van enkele opties. Zoals een andere kleur of speksteen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van het merk kachel, het type haard en de grootte. Vrijstaande houtkachels zijn het goedkoopst. Inbouwhaarden zijn het duurst. Een houtkachel kiezen voor jouw budget? Lees meer.

Een houtkachel buiten plaatsen

Je hebt naast houtkachels voor binnen eveneens houtkachels voor buiten. Deze worden dan ook wel tuinhaarden genoemd. Hier vallen tot op heden ook de vuurschalen onder. Vanwege de uitstoot en overlast raden wij deze echter ten zeerste af. Wat betreft een houtkachel voor buiten geven wij de voorkeur voor een haard met rookkanaal aansluiting onder bijvoorbeeld een overkapping. Houd hierbij rekening dat de kachel blootgesteld wordt aan de buitenlucht en dus kan gaan roesten.

Een houtkachel onder mijn veranda plaatsen

Heb je een veranda, tuinhuis of overkapping in je tuin, dan wil je hier ook van genieten tijdens de frissere avonden. Dit kan worden gecreëerd met een houtkachel. Waar je dan als klant op moet letten is het volgende: is de houtkachel geschikt voor onder de veranda, hoe installeer ik het rookkanaal op de juiste wijze, verantwoord buiten hout stoken en het eventueel vegen van het rookkanaal.

Afspraak maken