Skip to main

Kan een houtkachel onder mijn veranda?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld: Welke houtkachels zijn geschikt voor onder mijn veranda? Hoe installeer ik het rookkanaal onder mijn veranda? Verantwoord buiten stoken, Kan ik zelf het rookkanaal van mijn overkapping vegen? Kan een inbouw gashaard onder mijn veranda?

Reny Quaruba L Sfeer 00005

Heb jij een veranda, tuinhuis of overkapping in je tuin? Dan wil je hier ook van genieten tijdens de frisse lente- en zomeravonden. Met een houtkachel of tuinhaard onder je veranda creëer je buiten een plek met een gezellige sfeer en prettige warmte. Maar waar moet je op letten als je een houtkachel of tuinhaard* onder je veranda wilt plaatsen?

*Onder een tuinhaard verstaan we een buitenkachel die volledig gesloten is en dus geen open verbranding heeft.

Welke houtkachels zijn geschikt voor onder mijn veranda?

De meeste nieuwe en moderne houtkachels zijn geschikt voor onder een veranda. Wel is dit per situatie verschillend, want niet elke veranda is hetzelfde. Is jouw veranda bijvoorbeeld alleen aan de achterkant dicht en zijn de andere zijden open? Of zijn de zijkanten ook dicht? De mate waarin de houtkachel beschermd kan worden tegen weersinvloeden is erg belangrijk. Een specialist kan je hierover adviseren.

Bekijk ons assortiment houtkachels

Wil je een houtkachel waarvan je zeker weet dat deze geschikt is voor onder je veranda? Vraag dan om advies aan een expert. Een tuinhaard is gemaakt van speciale materialen, veelal Cor-Ten staal. Hierdoor zijn tuinhaarden beter bestand tegen weersinvloeden dan houtkachels.

Reny Quaruba L Sfeer 00015

Hoe installeer ik het rookkanaal onder mijn veranda?

Het is belangrijk om het rookkanaal onder je veranda op een veilige manier te plaatsen, gebruik hiervoor een dubbelwandig geïsoleerd rookkanaal. Op het moment dat het rookkanaal door het dak gaat, biedt alleen een dubbelwandig rookkanaal onvoldoende bescherming. Het rookkanaal kan namelijk hoge temperaturen bereiken, dit kan gevaar opleveren bij brandbare materialen, zoals het hout in het dak van je veranda. Daarom is het van belang dat er voldoende afstand is tot brandgevoelig materiaal en dat het rookkanaal, op het punt waar deze door het dak gaat, is afgeschermd met brandwerend materiaal.


Let op! Plaats je een houtkachel met rookkanaal onder je veranda, dan valt dit onder het Bouwbesluit en dat betekent dat er aan bepaalde richtlijnen moet worden voldaan.

Dakdoorvoer Overkapping Plat Dak E1560329264279 450X600
Dakdoorvoer veranda plat dak
Dakdoorvoer Overkapping Schuin Dak E1560329252239 450X600
Dakdoorvoer veranda schuin dak

Verantwoord buiten stoken

Net als binnen, moet je er buiten opletten dat je op een veilige en verantwoorde manier stookt. Bij houtkachels, en vooral bij tuinhaarden, wordt nog weleens gedacht dat het allesbranders zijn, maar dit is onjuist. Het is van belang dat je de juiste brandstoffen gebruikt.

Welke houtsoorten zijn geschikt om mee te stoken?

Als stoker zelf heb je ook een aandeel in het verantwoord stoken van je houtkachel of tuinhaard. Stoken volgens de Zwitserse methode, het zogenaamde omgekeerd stoken, is dé manier om zo min mogelijk rook te genereren.

Hoe stook ik volgens de Zwitserse methode?

Kan ik zelf het rookkanaal van mijn overkapping vegen?

Wil je lang van je houtkachel of tuinhaard blijven genieten, dan mag je goed onderhoud niet vergeten. Wij raden je aan om minimaal één keer per jaar het rookkanaal te laten vegen.

Waarom is schoorsteenvegen zo belangrijk?

Kan een inbouw gashaard onder mijn veranda/overkapping?

Bij een tuinhaard denkt men al snel aan een vrijstaande houtkachel, een vuurschaal of een gashaard op wieltjes. Wat veel mensen niet weten, is dat een inbouw (doorkijk)gashaard in de tuin eveneens tot de mogelijkheden behoort! Op deze manier heb je hetzelfde gevoel als in een woonkamer, maar dan buiten in de tuin.

Inbouw gashaard onder je veranda/overkapping

Wil je meer weten welke houtkachel geschikt is voor jouw veranda, hoe je het rookkanaal juist installeert of meer informatie over onze tuinhaarden? Onze deskundige adviseurs geven je graag advies op maat.