Skip to main

Waarom is schoorsteenvegen belangrijk?

Nederland telt jaarlijks ruim 2000 schoorsteenbranden. In de meeste gevallen is slecht onderhoud hiervan de oorzaak. Dit kun je voorkomen. Door periodiek de schoorsteen te laten vegen en controleren door een specialist kun je een schoorsteenbrand en andere problemen voorkomen en kan je zorgeloos blijven genieten van je houtkachel. In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld: - Waarom moet de schoorsteen geveegd worden? - Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen? - Hoe vaak is schoorsteenvegen nodig? - Kosten schoorsteenvegen - Hoe wordt de schoorsteen geveegd? - Hoe kan ik een schoorsteenbrand voorkomen?

Waarom Is Schoorsteenvegen Belangrijk

Waarom moet de schoorsteen geveegd worden?

Bij een schone schoorsteen kunnen de rookgassen sneller wegtrekken. Tijdens het stoken kunnen onverbrande deeltjes in het rookkanaal komen. Wanneer je bijvoorbeeld stookt met ’te nat’ hout kan het hout niet de gewenste temperatuur bereiken. Hierdoor zal het verbrandingsproces van de houtkachel niet optimaal verlopen en vormen de onverbrande deeltjes een teerlaag aan de wand van het rookkanaal. Deze teerlaag wordt ook wel creosoot genoemd. Creosoot is erg brandbaar en kan plotseling ontbranden waardoor er een schoorsteenbrand ontstaat.

De aanslag in je rookkanaal kun je beperken door veilig en verantwoord te stoken. Veel mensen denken te weten hoe ze moeten stoken, maar daar valt vaak nog wat aan te verbeteren.

Wij leggen je graag uit hoe je veilig en verantwoord kan stoken. 

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Het vegen van de schoorsteen is geen karweitje dat je zelf moet doen. Dit moet je overlaten aan de vakmensen. De Heide Smid is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Als toelatingseis voor het ASPB geldt dat de opleiding tot Gezel Schoorsteenveger moet worden gevolgd.

Als lid van het ASPB sta je voor kwaliteit en vakmanschap. Onze schoorsteenvegers volgen dan ook opleidingen en cursussen en kunnen advies geven over veel aspecten wat te maken heeft met de schoorsteen, stookgedrag en veiligheid.

Hoe vaak is schoorsteenvegen nodig?

Het periodiek laten vegen van je schoorsteen is in Nederland niet verplicht, dit in tegenstelling tot sommige andere Europese landen. Maar ons advies is om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Indien je zeer regelmatig stookt, bijvoorbeeld als je de kachel als hoofdverwarming gebruikt, is het aan te raden om meer dan eenmaal per jaar te vegen.

Brandverzekeringen stellen geen specifieke eisen aan het schoorsteenvegen. Wel kunnen verzekeringen in individuele gevallen specifieke eisen stellen, zoals het aanbrengen van een vonkenvanger op de schoorsteen bij een rieten dak.

Ook gaan verzekeringen er in het algemeen van uit dat je zorgvuldig handelt en regelmatig de schoorsteen laat vegen en controleren. Heb je de schoorsteen laten vegen? Bewaar het bewijs van de schoorsteenveger dan goed! Heb je geen bewijs of laat je niet regelmatig de schoorsteen vegen, dan kan dit problemen veroorzaken bij een eventuele schadeafhandeling.

Kosten schoorsteenvegen

De kosten van het schoorsteenvegen is afhankelijk van het aantal schoorsteenkanalen dat geveegd moet worden.  De exacte prijzen van het schoorsteenvegen vind je op deze pagina

Schoorsteenvegen 1

Hoe wordt de schoorsteen geveegd?

Helaas zien wij nog regelmatig dat de schoorsteen vanaf onder wordt geveegd. Bij deze manier van vegen is de kans groot dat de borstel niet helemaal tot boven komt en er bovenin het rookkanaal resten achterblijven.

Bij De Heide Smid gebeurt het schoorsteenvegen altijd van bovenaf en er zijn altijd twee schoorsteenvegers. Eén schoorsteenveger gaat het dak op en met een speciale haspel en reinigingsborstel wordt de schoorsteen van boven naar beneden gereinigd. De andere schoorsteenveger blijft beneden en plakt de kachel af zodat je huis netjes schoon blijft.

Er wordt altijd een hoogwerker gebruikt, niet alleen omwille van de veiligheid, maar ook zodat we inspecties aan de schoorsteen kunnen uitvoeren. Zo kunnen we goed de conditie van de schoorsteen controleren, zoals bijvoorbeeld het voegwerk, het lood, de schoorsteenkap of de vonkenvanger. En verstoppingen door bijvoorbeeld vogelnesten kunnen we op een professionele manier verwijderen.

Hoe kan ik een schoorsteenbrand voorkomen?

Slecht onderhouden schoorstenen zijn vaak de oorzaak van woningbranden. Niet alleen slecht onderhoud kan een schoorsteenbrand veroorzaken, verkeerd stookgedrag draagt daar ook aan bij.

In dit filmpje van Regio 8 wordt uitgelegd hoe een schoorsteenbrand ontstaat en vertelt onze schoorsteenveger dat er nog veel verbeterd kan worden aan het stookgedrag van mensen.