De houtkachel
Tegenwoordig hebben de moderne houthaarden en-kachels een hoog rendement, van wel 80 tot 85%, hebben ze een erg schone verbranding en hebben ze een laag brandstofverbruik. Dit komt omdat de verbrandingstechnieken sterk zijn verbeterd in vergelijking met een oudere haard of kachel of een ouderwetse open haard, die slechts een rendement heeft van 15%.
Hoe kan het dat een houtkachel zoveel schoner is dan een open haard? Alle houtkachels zijn gesloten en voorzien van een glazen raam of deur waardoor er geen warmte verloren gaat. De temperatuur wordt hierdoor zo hoog mogelijk gehouden en alle stoffen die vrijkomen worden optimaal verbrand.
EcoDesign
Vanaf 1 januari 2020 wordt de EcoDesign richtlijn ingevoerd voor alle toestellen die vaste brandstoffen verbranden. Het EcoDesign stelt hogere eisen aan kachels wat moet leiden tot hogere rendementen, een lager energieverbruik en minder emissies. Vanaf 1 januari 2020 mogen er dus alleen nog houtkachels worden verkocht die voldoen aan deze richtlijn.
De installatie
Een juiste installatie van de houtkachel is van belang om verantwoord te kunnen stoken. Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat je koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in je woning. En die haard of kachel kan pas goed werken als deze op de juiste wijze is aangesloten (door een DE-erkende specialist).
Welke facetten zijn er onder andere zo belangrijk aan de installatie van een haard of kachel? De juiste uitmondingsplek van de schoorsteen is belangrijk voor een goede werking van de houtkachel. Daarnaast is natuurlijk ook de conditie van het rookkanaal, de houtkachel zelf en de staat hiervan van belang.
Beluchting en ventilatie is ook van belang in een woning. Een houtkachel heeft zuurstof nodig om het vuur te laten branden. Deze zuurstof kan op twee manieren worden verkregen: direct uit de ruimte waar de houtkachel staat of van buitenaf middels een externe luchttoevoer. Een houtkachel met een externe luchttoevoer haalt de benodigde zuurstof van buiten of uit de kruipruimte en niet uit de ruimte waar de kachel staat.
De brandstof
Wat mede de uitstoot van een houtkachel bepaalt is de brandstof. Er wordt nog weleens gedacht dat een houtkachel een 'allesbrander' is, maar dit is onjuist. Het is van belang om de juiste houtsoorten als brandhout te gebruiken en het hout moet goed droog zijn.