Skip to main

Wat is EcoDesign 2020?

Op 15 januari 2019 bereikte ons het goede nieuws dat er geen verbod komt op houtkachels. Wel wil Staatssecretaris Van Veldhoven strengere eisen gaan stellen aan de uitstoot van houtkachels.

Wat Is Ecodesign 2020 (2)

Vanaf 2022 zouden er al strengere regels voor houtkachels gaan gelden, het zogenoemde EcoDesign 2022. De Staatssecretaris heeft besloten om dit nu naar voren te halen: per 1 januari 2020 mogen er alleen nog houtkachels worden verkocht die aan de nieuwe normen voldoen. Maar wat houden deze nieuwe normen in?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • EcoDesign 2020
  • Wanneer is een kachel EcoDesign Ready?
  • De Heide Smid is EcoDesign Ready
  • Stook verantwoord

EcoDesign 2020

Het EcoDesign 2020 is een Europees initiatief om de uitstoot van kachels te verminderen en om ervoor te zorgen dat mensen met een houtkachel weten hoe en wanneer je het beste kunt stoken.

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle nieuwe houtkachels die worden verkocht een veel hoger rendement hebben, minimaal 75%. Ook mogen ze nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Nieuwe houtkachels die vanaf 2020 niet voldoen aan deze normen, mogen dan niet meer verkocht worden.

Wanneer is een kachel EcoDesign Ready?

Een kachel is Eco Design Ready als deze onafhankelijk is getest door een goedgekeurd testlaboratorium en aan de strikte emissie- en minimale efficiëntiecriteria voor EcoDesign 2020 voldoet.

De Heide Smid is EcoDesign Ready

Wil je verzekerd zijn van een houtkachel die voldoet aan de strengste eisen, nu en in de toekomst? Ontdek dan de EcoDesign houtkachels bij De Heide Smid. Breng een bezoek aan een van onze sfeervolle showrooms en onze adviseurs vertellen je graag meer over EcoDesign 2020.

Stook verantwoord

Naast een goede houtkachel is ook de manier van stoken cruciaal, dat je veilig en verantwoord stookt. Veel mensen denken te weten hoe ze moeten stoken, maar daar valt vaak nog wat aan te verbeteren.

Wij leggen je graag uit hoe je veilig en verantwoord kan stoken. 

Stook Verantwoord De Heide Smid 450X300