Skip to main

De Heide Smid: al meer dan 85 jaar sfeermakers met haarden en hartelijkheid

In 1935 bedacht Bertus Wisselink senior dat hij voor zichzelf wilde beginnen. Hij vestigde zich als smid en rijwielherstelling in het Achterhoekse buurtschap Halle Heide. Bertus kocht een hectare grond van de Kuiper en opende op maandag 7 september 1936 de deuren van zijn smederij. Aan het eind van de eerste dag kwam er één klant.

Heidesmid Bussen 17
Heidesmid Bussen 13

Klanten uit de hele regio

Meer dan 80 jaar later staat er op dezelfde locatie een fantastisch bedrijf met meer dan 50 mensen in dienst en een showroom in Duiven én Rietmolen erbij, Bertus had dit die eerste dag nooit durven dromen. Bert Wisselink, kleinzoon en naamgenoot van de oprichter, runt al deze vestigingen.

Bert vertelt: “Ik ben hier opgegroeid. Ik heb mijn opa geholpen, mijn vader geholpen en rond de eeuwwisseling ben ik eigenaar geworden. Dat heb ik altijd voor ogen gehad. Op de havo dacht ik: wat doe ik hier? Ik ben toen naar de Technische School gegaan.”

Na de afronding van de opleiding zei vader Herman: "Het vak moet je ergens anders leren, dus dat deed ik bij een kachelfabriek in een staalbedrijf.”

De Heidesmid Halle 66 (1)

Weten wat er speelt in de markt

Oma Doortje hielp met extra verkopen in het schuurtje om wat extra’s bij te verdienen. Het bedrijf groeide. Dat betekende een nieuwe winkel en woonhuis én er kwamen knechten in dienst. In 1968 hebben de zoons van Bertus en Doortje, Herman en zijn broer, De Heide Smid overgenomen en is de groei in een stroomversnelling geraakt. De paarden die tot in de jaren ‘70 hier aan het bedrijf kwamen, werden vervangen door landbouwwerktuigen en daar ontstond een nieuwe markt.

Uiteindelijk ging Herman Wisselink alleen verder met De Heide Smid, nadat zijn broer een eigen bedrijf begon. Dit was de start van het verkopen, installeren en onderhouden van landbouwwerktuigen en melkmachines. Aangezien ook de huishoudelijke afdeling hard groeide, moest het bedrijf uitbreiden.

Vijftig kachels op één dag

“Mijn moeder hielp mijn vader ook in het bedrijf, net als dat mijn oma mijn opa hielp.”

Moeder Ali runde de winkel. Gereedschap, fietsen en huishoudelijke artikelen vormden de basis.

Begin jaren 80 waren kachels en haarden enorm populair. Hier werd fors op ingekocht. En met dank aan de agrarische vakbeurs Agrado in Doetinchem, verkocht De Heide Smid wel 50 kachels op één dag.

De Heidesmid Halle 57

Met familie gaan dingen vanzelf

De zus van Bert, Marga, werkt drie dagen in het familiebedrijf en runt de woon- en kachelaccessoires. Ook zorgt ze ervoor dat de aankleding van de haarden er piekfijn uitziet. In de familie gaan dingen vanzelf en iedereen kan goed met elkaar samenwerken. Berts vader doet soms nog wat klusjes als bezorgen, houtzagen, koffiedrinken met klanten en medewerkers. Zijn moeder is helaas in 2016 overleden, maar kwam daarvoor met veel plezier in de winkel ter ondersteuning.

Veel medewerkers genieten hiervan. Een groot deel van het personeel is in de tijd van Bert zijn ouders begonnen met werken. Eén van hen is Eddy Rensing die nu de dagelijkse leiding heeft als directeur. Begonnen als vakantiewerker en nu al meer dan 20 jaar in dienst.