Skip to main

Overstappen van een gas naar een houtkachel

Op dit moment is er een gashaard in jouw woning en je denkt erover om over te stappen op een houtkachel. Er zijn verschillende punten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel gaan we hier verder op in.

De volgende punten worden besproken:
- Juiste haard voor jouw situatie
- Brandstofvoorziening
- Het kanaal
- De sloopkosten

F1 Room Divider Medium 1440X1080

De juiste haard voor jouw situatie

Je kunt ervoor kiezen om een haard in te bouwen in een kolom die voor de wand geplaatst wordt, maar een vrijstaande kachel is ook een goed alternatief. Het is belangrijk dat er een kachel gekozen wordt die geschikt is voor de ruimte en aansluit bij jouw wensen.

Bij het aanschaffen van een houtkachel zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Voor meer informatie kun je het artikel lezen:

Brandstofvoorziening

Als je gaat overstappen op een houtkachel moet eerst de gasleiding afgesloten worden, dit kan de Heide Smid op een veilige manier doen.

Voor de nieuwe houtkachel heb je hout nodig. Je kunt ervoor kiezen om stook klaar oven gedroogd hout te laten bezorgen in kisten van 1 à 2 kuub.  Heeft u voldoende ruimte in de tuin voor een houtopslag, dan is het ook mogelijk om zelf hout te kloven en op te slaan.

Meer weten over het juiste brandhout.

Berkenhout
Flexibel Rookgaskanaal Optie 2 (1)

Het kanaal

Voor een houtkachel is een ander kanaal nodig dan een gashaard. Is het een gemetseld kanaal dan kan in de meeste gevallen volstaan worden met het aanbrengen van een flexibele RVS kanaal.

Betreft het een kanaal dat specifiek is aangelegd voor een gashaard, dan zal deze vervangen moeten worden door een dubbelwandige geïsoleerd kanaal dat boven de nok van de woning uitkomt.

Meer weten over het aanleggen van een nieuw rookkanaal

De sloopkosten

Elke situatie is verschillend, dit heeft invloed op het kostenplaatjes. In jouw situatie kan het voorkomen dat er een gemetselde kolom is, dit kost meer tijd en geld dan het slopen van een kolom van brandwerende platen.

De bestaande ombouw van de gasinbouwhaard is in de meeste gevallen weg te halen in een dag, het puin voeren wij af.