Open haard vervangen voor inzethaard?

Heb jij nog een ouderwetse open haard (open stookplaats) in je woning? Heb jij er dan wel eens over nagedacht om je open haard te vervangen voor een inzethaard? Want met een inzethaard kan je veel verantwoorder en veiliger stoken dan met een open haard.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Wat is een inzethaard?
Open haard vervangen voor een inzethaard?
Advies van de specialist

Wat is een inzethaard?

Een inzethaard wordt veelal toegepast in bestaande situaties, bijvoorbeeld ter vervanging van je oude open haard. Inzethaarden zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Deze maten zijn vaak aangepast aan de standaard maten van de opening van een open haard.

Een inzethaard is over het algemeen vrij makkelijk te plaatsen, dit komt omdat er vaak weinig tot geen sloopwerk nodig is en de installatie hierdoor minder tijd in beslag neemt. Dit is anders bij een inbouwhaard, die vaak wordt toegepast in nieuwe situaties en die dus echt ‘ingebouwd’ moet worden. Dit maakt een inzethaard ook goedkoper dan een inbouwhaard. Het lage vermogen van de inzethaard maakt dat deze uitermate geschikt is voor goed geïsoleerde woningen waarbij de haard voornamelijk voor de sfeer wordt gebruikt.

Een inzethaard is niet alleen gestookt op hout verkrijgbaar, maar ook op gas en pellets. Dit artikel heeft voornamelijk betrekking op hout inzethaarden. 

Bekijk ons assortiment inzethaarden

Hout inzethaard Barbas Universal 85

Open haard vervangen voor een inzethaard?

Naast dat een open haard eigenlijk niet meer van deze tijd is, past deze vaak ook niet in een moderne woning die bijvoorbeeld is voorzien van mechanische ventilatie. Een open haard verliest veel warmte en heeft een veel hogere uitstoot dan een inzethaard die gesloten is. Waarbij een inzethaard een rendement heeft van minimaal 75%, heeft een open haard een gemiddeld rendement van slechts 15%. Een inzethaard is ook voorzien van moderne verbrandingstechnieken waardoor deze een schonere en mooiere verbranding heeft en daardoor ook minder brandstof verbruikt.

Vanaf 1 januari 2020 gaat de nieuwe EcoDesign richtlijn in. Dit houdt in dat je vanaf 1 januari 2020 alleen nog maar nieuwe houtkachels en -haarden kunt kopen die voldoen aan de nieuwe Europese richtlijn. Hierdoor ben je verzekerd van een kwalitatief goed toestel. 

Open haard vervangen voor inzethaard - Oude situatie

Project van De Heide Smid. In de oude situatie was er sprake van een open haard.

Open haard vervangen voor inzethaard - Nieuwe situatie

Project van De Heide Smid. De open haard is vervangen voor een inzethaard.

Advies van de specialist

Wil jij graag weten wat de mogelijkheden zijn in jouw woning om de open haard te vervangen voor een inzethaard? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showroom in Halle of in Duiven. Onze adviseurs staan je graag te woord.

Meer informatie nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

  100% veilig en spamvrij

  Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1037 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
  Lees alle reviews
  Annelies, Zelehm
  17-09-2021 |

  Ze denken mee , kachel zetten verliep voorspoedig