Skip to main
08-11-2019 Houtkachels

Open haard vervangen voor inzethaard?

Heb jij nog een klassieke open haard (open stookplaats) in je woning? Heb jij er dan weleens over nagedacht om je open haard te vervangen voor een inzethaard? Want met een inzethaard kan je veel verantwoordelijker, veiliger en duurzamer stoken dan met een open haard. In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld: - Wat is een inzethaard? - Open haard vervangen voor een inzethaard? - Advies van de specialist

Voorbeeld Openhaard

Wat is een inzethaard?

Een inzethaard wordt veelal toegepast in bestaande situaties, bijvoorbeeld ter vervanging van je oude open haard. Inzethaarden zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Deze maten zijn vaak aangepast aan de standaardmaten van de opening van een open haard.

Een inzethaard is over het algemeen vrij makkelijk te plaatsen, dit komt doordat er vaak weinig tot geen sloopwerk nodig is en de installatie hierdoor minder tijd in beslag neemt. Dit is anders bij een inbouwhaard, die vaak wordt toegepast in nieuwe situaties en die dus echt 'ingebouwd' moet worden. Dit maakt een inzethaard ook goedkoper dan een inbouwhaard.

Een inzethaard is niet alleen voor hout verkrijgbaar, maar ook op gas en pellets. Dit artikel heeft voornamelijk betrekking op hout inzethaarden.

Bekijk ons assortiment inzethaarden

Open haard vervangen voor een inzethaard?

Een open haard verliest veel warmte en heeft een veel hogere uitstoot dan een inzethaard die gesloten is. Waarbij een inzethaard een rendement heeft van minimaal 75%, heeft een open haard een gemiddeld rendement van slechts 15%.

Naast dat een open haard eigenlijk niet meer van deze tijd is, past deze vaak ook niet in een moderne woning die bijvoorbeeld is voorzien van mechanische ventilatie. Een open haard haalt veel zuurstof uit de woning of de rookgassen slaan naar binnen de woning in. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Barbas Unilux 6 70 Opgeleverd 450X600
Barbas Unilux 6 70 Geplaatst Vuur 450X600

Een inzethaard is ook voorzien van moderne verbrandingstechnieken waardoor deze een schonere en mooiere verbranding heeft en daardoor ook minder brandstof verbruikt.

Deze schonere en mooiere verbranding is sinds 2020 verplicht. Dit heet EcoDesign 2020. Een Europees initiatief om de uitstoot van kachels te verminderen en om ervoor te zorgen dat mensen met een houtkachel weten hoe en wanneer je het beste kunt stoken. Hierdoor ben jij verzekerd van een kwalitatief goede kachel.

Advies van de specialist

Wil jij graag weten wat de mogelijkheden zijn in jouw woning om de open haard te vervangen voor een inzethaard? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze showrooms. Onze adviseurs staan je graag te woord.