Skip to main

Een haard zonder rookkanaal, kan dit?

Een kachel in je woonkamer hebben, zonder dat de hele aansluiting van een rookkanaal en schoorsteen hierbij komt kijken. Is dit een mogelijkheid? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag.

Kalfire e-one 130s 1

Wel een haard, maar geen kachelpijp. Wat zijn de mogelijkheden?

Een kachel in je woonkamer hebben, zonder dat de hele aansluiting van een rookkanaal en schoorsteen hierbij komt kijken. Is dit een mogelijkheid? In dit artikel geven we je antwoord op deze vraag.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Houtkachel of pelletkachel plaatsen zonder schoorsteen

  • Gashaard plaatsen zonder schoorsteen

  • Alternatief 1: de elektrische haard

  • Alternatief 2: een bio-ethanol haard

Houtkachel of pelletkachel plaatsen zonder schoorsteen

Wanneer je op zoek bent naar een houtkachel, maar je wilt geen rookkanaal. Dan zijn een hout- en pelletkachel niet geschikt. Het is namelijk niet mogelijk om een houtkachel in huis te zetten zonder een kanaal aan te sluiten. De vrijgekomen verbrandingslucht die ontstaat moet ergens naartoe worden afgevoerd. Het is  niet toegestaan om dit kanaal desnoods horizontaal uit de gevel naar buiten aan te sluiten. De reden hiervoor is dat een houtkachel genoeg trek nodig heeft en het volgens de wet- en regelgeving verplicht is dat de schoorsteen zich in het juiste uitmondingsgebied bevindt.

Jotul F 373 Advance JT 00015
Gashaard Kalfire GP80 55C

Gashaard plaatsen zonder schoorsteen

Bij een gashaard is het, net als bij de houtkachel, verboden en onmogelijk om niet gebruik te maken van een rookafvoer. Er komt geen as vrij, maar de warme opstijgende lucht moet nog altijd afgevoerd worden. In tegenstelling tot de houtkachel mag bij de gashaard wel gebruik worden gemaakt van een geveldoorvoer. Dit is wanneer een kanaal via de muur van een huis naar buiten gaat. Dus niet via de nok van een huis. Een schoorsteen is om deze reden niet noodzakelijk. Het zorgt er tevens voor dat je meer bewegingsvrijheid hebt wat betreft de plaats van de haard. Echter, het is wel afhankelijk van de regelgeving of je een geveldoorvoer op een bepaalde plaats mag monteren. Laat je hierover altijd eerst informeren door een erkend bedrijf!

Alternatief 1: de elektrische haard

Mocht je geen rookkanaal willen aanleggen, dan is een elektrische haard een prima alternatief. Tegenwoordig zijn sommige van deze vuren vrijwel niet meer van echt te onderscheiden. Daarnaast is het in veel gevallen stekker in het stopcontact en je bent klaar. Meestal geven de elektrische haarden uit zichzelf geen warmte af. Er kan optioneel gekozen worden voor een verwarmingselement. Hiermee kun je de ruimte bijverwarmen maar kan niet als hoofdverwarming dienen.

Bekijk alle elektrische haarden

De Heidesmid Halle 09
FLA3 Room Divider Marbella 2500Px 7 1190

Alternatief 2: de bio-ethanol haard

Het tweede alternatief is een haard die brandt op bio-ethanol. Dit is een volledig biologische brandstof gemaakt van mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Door het aanwezige reservoir van de bio-ethanol haard te vullen met de brandstof, stook je veilig en goedkoop. Bij het stoken komt er enkel waterdamp vrij en een kleine hoeveelheid (niet-schadelijke) koolstofdioxide. Er is dus geen rookkanaal nodig bij deze haarden. Een avondje stoken kost ongeveer anderhalve euro.

Alle bio-ethanol haarden vind je hier

Bekijk het volledige assortiment