Skip to main

Een elektrische haard kopen: waar moet ik op letten?

Je wilt het graag (op een duurzame manier) gezellig maken in je huis. Om dit te verwezenlijken is een haard of kachel een mooie mogelijkheid. Maar eigenlijk heb je geen behoefte aan nog meer warmte in de kamer en het aanleggen van een rookkanaal. Wellicht is dan een elektrische haard een uitstekende keuze voor jou! Wij leggen je in dit artikel uit waar je op moet letten bij het kopen van een elektrische kachel.

1674055647Wpdm E Slim Linear 1200 450 I View02

Wat is je doel?

Net als bij alle haarden die op hout, gas of pellets branden, moet je ook hier gaan denken wat je doel is, wat wil je met de haard bereiken. In de meeste gevallen is dat bij de aanschaf van een elektrische haard de sfeer. Met de meeste elektrische haarden kun je ook verwarmen. Dit kun je alleen als bijverwarming gebruiken en is niet geschikt om een hele ruimte op te warmen. De meeste mensen zullen met de aanschaf van een elektrische kachel enkel als doel hebben om de sfeer in de kamer te verbeteren.

Model

Eveneens is dit type kachel in alle verschillende modellen verkrijgbaar. Van vrijstaand, inzet, tunnel tot inbouw. Hierbij is het dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Heb je liever een kleine elektrische haard die je snel kunt verplaatsen en overal in het stopcontact kunt doen, of ga je voor een grotere elektrische haard die ingebouwd zit in een muurmeubel. Er is van alles mogelijk.
Een groot voordeel van de elektrische haarden is dat, omdat ze geen uitstoot hebben en veelal geen warmte afgeven, ze geen rookkanaal nodig hebben. Het is dus echt een kwestie van stekker in het stopcontact en je kunt gaan genieten van het vuur.

E One100f Lowres 1 Scaled
Faber E Matrix VERTICAL 800 1600 ST 10 Close Up

Technologie

Hierin verschilt de elektrische haard wel degelijk ten opzichte van de haarden met een andere brandstof. Gas is namelijk gas, en hout is hout. Aan dat verbrandingsproces komen in de kern geen andere technieken bij van pas. Het vuur blijft op dezelfde manier gecreëerd worden.
Bij elektrische kachels werkt dit wat anders. Er zijn namelijk verschillende technieken die toegepast worden. Denk aan: waterdamp, 3D-projectie of hologram. Deze verschillende technieken zorgen ook voor allemaal een ander soort vuur. Aan jou de keuze welke jij de mooiste vlam vindt hebben.

Lees hier meer over de verschillende technieken

Castello20built In Scaled
LED projectie

Deze techniek werkt eigenlijk net als een modern tv-scherm. Voorin de haard liggen houtblokken, maar achterin de haard wordt het vuur geprojecteerd op een LED-scherm.

√ Uiterst duurzaam
√ Vrijwel geen onderhoud
√ Lage aanschafwaarde
Χ Geen warmte
Χ Gevoelig voor licht
Χ Alleen front modellen

E Matrix 1300 400 I 4423
Waterdamptechniek

Deze elektrische haarden hebben een klein waterreservoir onder in de haard. Het water hierin wordt door middel van een ultrasone verdamping met een verdamper omgezet in waterdamp. Vervolgens stijgt de waterdamp op door een halogeenlamp en warmtespiraaal en creëert een vlammenspel.

√ Lijkt meer op vuur
√ Duurzaam
√ Plug & Play
Χ Relatief veel onderhoud (water bijvullen, kalk onderhoud)
Χ Slechts bij enkele modellen een warmte element

E One100f Lowres 1 Scaled
Hologram techniek

Dé haard met ultra realistische vlammen dankzij uitgebreide instellingen en het gebruik van de nieuwste technologieën. De Kalfire E-One creëert deze vlammen door middel van gepatenteerde en unieke technologieën. Zo zit in de haard Single of Duo HD Flame technology, waarbij gebruikgemaakt wordt van een vlamprojectie.

√ Meest realistische vlam op de markt
√ Plug & Play
√ Duurzaam
√ Creëer volledig je eigen vlammenspel
Χ Hoog in aanschaf

Budget

Uiteraard is dit een punt waar je bij elke aankoop rekening mee dient te houden. Bij elektrische haarden dus evengoed. Zo zijn vanzelfsprekend de vrijstaande haarden goedkoper dan de inbouwversies en zijn de nieuwere technologieën (hologram) prijziger dan de oudere (waterdamp). Uiteindelijk heeft elke elektrische haard zijn voor- en nadelen, het gaat erom dat je er een vindt die past bij jouw wensen!