Skip to main
04-04-2021 Gashaarden

Een gashaard zonder vaste gasaansluiting

We horen het nu in 2023 steeds vaker bij onze klanten: ‘We willen graag een gashaard, maar hebben geen gasaansluiting (meer) in ons huis.’ Is dit in jouw situatie hetzelfde? Dan is een gashaard op propaan misschien wel dé oplossing!

DRU Maestro 75 Tall Eco Wave White Breast

Groeiend aantal huizen zonder gasnetwerk

Het percentage huizen dat zonder gasaansluiting wordt gebouwd is de afgelopen jaren toegenomen. Zo weten wij dat er in de omgeving Duiven een groot aantal woningen dit niet hebben. Dit zou direct betekenen dat al deze personen niet zouden kunnen kiezen voor een gashaard. Maar niets is minder waar, want daarvoor is een oplossing.

DRU Maestro 75 Tunnel Eco Wave Light

Een gashaard die brandt op propaan

Zoals de meesten wel zullen weten, branden vrijwel alle tuinhaarden en barbecues op propaan. Maar wat de meeste niet weten, is dat tegenwoordig ook de meeste gaskachels voor in huis op propaan kunnen branden. Door deze mogelijkheid is het toch mogelijk om een gashaard in huis te hebben zonder vaste aansluiting.

Is bij propaan geen vaste gasleiding nodig?

Nee, dat is niet nodig. Dat komt omdat de calorische waarde van propaan drie keer hoger is dan die van aardgas. Hierdoor is de brandstof veel eenvoudiger vloeibaar te maken én levert het meer warmte + energie dan dezelfde hoeveelheid aardgas. Daarom kan propaan opgeslagen worden in flessen.

Biopropaan Met Schakelunit E1559807813667

Hoe werkt dit systeem precies?

Bij een gashaard op (bio)propaan wordt er gebruik gemaakt van vier gasflessen van 10,5 kg die aan elkaar zijn geschakeld door middel van een ‘slimme’ schakelunit. Is de ene groep met gasflessen leeg, dan wordt er automatisch overgeschakeld naar de volgende groep. Dankzij dit systeem zit je dus nooit onverwachts met lege gasflessen.

Mag ik de propaanflessen zomaar ergens opslaan?

De gasflessen kan je niet zomaar ergens neerzetten. De opslag van de gasflessen is namelijk aan bepaalde basisregels gebonden. Zo moet je rekening houden met een goede ventilatie en de gasflessen mogen niet dicht in de buurt van putdeksel of kelderramen geplaatst worden. De voorkeur gaat uit om de gasflessen buiten te plaatsen in een speciale opslagkast. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche heeft een speciale opslagkast ontwikkeld die je naar eigen wens kan bekleden.

Speciale Opslagkast Gasflessen Bio Propaan

Een propaan gashaard uitzoeken of laten ombouwen

Tegenwoordig zijn de meeste moderne gashaard die branden op aardgas, direct leverbaar als propaan-variant of zijn ze om te bouwen naar een kachel die brandt op deze brandstof. Je levert dus vrijwel niet in op je uitgebreide assortiment.