Skip to main

Mijn bestaande gashaard ombouwen naar propaan

Je hebt op dit moment een gashaard in huis maar met de huidige gasprijzen zet je de gashaard weinig of niet aan. Je kunt ervoor kiezen om de gashaard uit te laten. Een andere goede optie is om de gashaard om te bouwen naar een propaanhaard. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Gasflesopslag Flessen Wisselen

Verschil aardgas en propaan

Propaan en aardgas lijken veel op elkaar. De twee grootste verschillen zijn:

  • Aardgas komt uit een vaste leiding, propaan komt uit flessen (geen vaste aansluiting).
  • Het tweede verschil is de calorische waarde. Bij de verbranding van gas komt warmte vrij, dit wordt aangegeven met de calorische waarde. Propaan heeft een bijna drie keer hogere calorische waarde dan aardgas. Dit houdt in dat propaan meer warmte en energie uit dezelfde hoeveelheid aardgas haalt.

Voordelen gashaard op propaan

  • Geen vaste gasaansluiting nodig
  • Garantie dat je in de toekomst je gashaard kunt gebruiken
  • Met een druk op de knop een sfeervol en warm haardvuur
  • Lokaal verwarmen, je hoeft de cv niet aan te zetten
  • Propaan is een duurzaam alternatief voor aardgas
  • Kostenbesparend
Gasflesopslag Flessen Wisselen

Hoe ziet het proces van ombouwen eruit?

De eerste stap is om uit te zoeken of je haard geschikt is om op propaan te branden. Dit kan door een mail te sturen naar service@heidesmid.nl. In de mail is het belangrijk dat je een foto van het typeplaatje van je gashaard meestuurt. Wij vragen dan bij de leverancier of het mogelijk is om de haard om te bouwen en eventueel wat daarvan de kosten zijn. Met alleen het ombouwen ben je er vaak nog niet, er zal in de meeste gevallen ook een nieuwe gasleiding getrokken worden en er wordt een gasflesopslag met omschakelunit geplaatst. Per woning en situatie kan dit verschillend zijn, we kijken dan ook per situatie wat er nodig is.

Is jouw haard geschikt voor ombouw

Als jouw woning van het aardgas afgaat of je kiest er zelf voor dat je minder aardgas wilt verbruiken dan is het bij de meeste moderne gashaarden mogelijk om deze te laten ombouwen naar propaan.

Dru gashaard ombouwen naar propaan

De meeste Dru en Global gashaarden kunnen omgebouwd worden naar propaan. Neem altijd eerst contact met ons op, dan kunnen wij je informeren of jouw haard omgebouwd kan worden.

Faber gashaard ombouwen naar propaan

Heb je na 1 oktober 2019 een Faber gashaard aangeschaft dan is er een grote kans dat je gashaard geschikt is voor ombouwen naar propaan. De gashaarden van Faber zijn uniek, ze worden vanuit de fabriek al geschikt gemaakt om eventueel om te bouwen naar propaan.  Als je zeker wilt weten of jouw Faber gashaard geschikt is stuur dan een mail naar service@heidesmid.nl met het typeplaatje van je gashaard.

Bellfires gashaard ombouwen naar propaan

Vrijwel alle gashaarden van Barbas Bellfires zijn om te bouwen naar een propaanhaard. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.

Kalfire gashaard ombouwen naar propaan

Het ombouwen van een Kalfire gashaard van aardgas naar propaan is voor vrijwel alle Kalfire gasmodellen mogelijk. Mail het typeplaatje van de Kalfire gashaard naar ons door en wij kunnen je definitief zeggen of het mogelijk is om je haard om te bouwen.

Heb je een gashaard van een ander merk? Stuur ons het typeplaatje van je gaskachel en dan zoeken wij voor je uit of het mogelijk is om je gashaard om te bouwen.

Kun je een propaanfles zomaar ergens neerzetten?

De propaanflessen kun je niet zomaar ergens opslaan. De opslag is aan bepaalde regels gebonden. Zo moet je rekening houden met een goede ventilatie en de gasflessen mogen niet te dicht bij kelderramen en putdeksels geplaatst worden. De voorkeur gaat uit naar een speciale opslagkast.

De opslagkast

De opslagkasten zijn er voor 2 of 4 flessen met een scharnierdeksel. In de opslagkast wordt een omschakelunit geplaatst. De omschakelunit zorgt voor een automatische en continue gastoevoer. De kasten zijn verkrijgbaar in verzinkt, zwart en antraciet.

Productblad Haardgas Winter 22 23 1
Scharnierset Met Magneet

Advies op maat voor jouw situatie? Wij helpen je verder!

Wil je graag meer weten over je gashaard ombouwen op propaan, dat kan. Stuur een foto van het typeplaatje van je gashaard naar service@heidesmid.nl en we gaan kijken wat er mogelijk is.

Wil je graag een nieuwe gashaard op propaan? Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag met jou kijken wat een geschikte propaan gashaard kan zijn. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen en de reden waarom je graag een haard zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom gerust langs in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.