Ieder jaar organiseert De Heide Smid stookavonden. Tijdens zo’n stookavond wordt aandacht besteed aan de juiste manier van stoken en dat blijkt vaak hard nodig. Veel mensen denken te weten hoe ze een houtkachel moeten stoken, maar daar valt vaak nog wat aan te verbeteren. Een ‘goed’ vuur berust op vier pijlers: een goede houtkachel, een goed rookkanaal, droog hout en kennis over de manier van stoken.
In dit artikel worden in het kort de vier belangrijkste pijlers besproken:
Tegenwoordig hebben de moderne houthaarden en-kachels een hoog rendement, van wel 80 tot 85%, hebben ze een erg schone verbranding en hebben ze een laag brandstofverbruik. Dit komt omdat de verbrandingstechnieken sterk zijn verbeterd in vergelijking met een oudere haard of kachel of een ouderwetse open haard, die slechts een rendement heeft van 15%.
Hoe kan het dat een houtkachel zoveel schoner is dan een open haard? Alle houtkachels zijn gesloten en voorzien van een glazen raam of deur waardoor er geen warmte verloren gaat. De temperatuur wordt hierdoor zo hoog mogelijk gehouden en alle stoffen die vrijkomen worden optimaal verbrand.
Vanaf 1 januari 2020 wordt de EcoDesign richtlijn ingevoerd voor alle toestellen die vaste brandstoffen verbranden. Het EcoDesign stelt hogere eisen aan kachels wat moet leiden tot hogere rendementen, een lager energieverbruik en minder emissies. Vanaf 1 januari 2020 mogen er dus alleen nog houtkachels worden verkocht die voldoen aan deze richtlijn.
Een juiste installatie van de houtkachel is van belang om verantwoord te kunnen stoken. Een haard of kachel is namelijk niet zomaar een product wat je koopt, maar een onderdeel van een goed werkende warmte-installatie in je woning. En die haard of kachel kan pas goed werken als deze op de juiste wijze is aangesloten (door een DE-erkende specialist).
Welke facetten zijn er onder andere zo belangrijk aan de installatie van een haard of kachel? De juiste uitmondingsplek van de schoorsteen is belangrijk voor een goede werking van de houtkachel. Daarnaast is natuurlijk ook de conditie van het rookkanaal, de houtkachel zelf en de staat hiervan van belang.
Beluchting en ventilatie is ook van belang in een woning. Een houtkachel heeft zuurstof nodig om het vuur te laten branden. Deze zuurstof kan op twee manieren worden verkregen: direct uit de ruimte waar de houtkachel staat of van buitenaf middels een externe luchttoevoer. Een houtkachel met een externe luchttoevoer haalt de benodigde zuurstof van buiten of uit de kruipruimte en niet uit de ruimte waar de kachel staat.
Wat mede de uitstoot van een houtkachel bepaalt is de brandstof. Er wordt nog wel eens gedacht dat een houtkachel een ‘allesbrander’ is, maar dit is onjuist. Het is van belang om de juiste houtsoorten als brandhout te gebruiken en het hout moet goed droog zijn.
Bij De Heide Smid kan je eenvoudig en snel online ovengedroogd haardhout bestellen en wordt het gratis bij je thuisbezorgd!
Het vochtpercentage van het brandhout is ook erg belangrijk. Het ideale vochtgehalte in het brandhout is tussen de 15 en de 20%. Vers gezaagd brandhout moet hiervoor minstens twee jaar drogen in de buitenlucht.
Als je ‘te nat’ brandhout gebruikt dan kan het verbrandingsproces van de houtkachel niet optimaal verlopen, waardoor onvolledige verbranding optreedt met een sterke toename van rook als gevolg. Voor het meten van het vochtpercentage in de houtblokken kan je een vochtmeter gebruiken.
Droog hout is ook te herkennen aan barsten en scheuren en het klinkt hol als je twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klink dat dof).
De stoker zelf is net zo belangrijk om verantwoord te kunnen stoken. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, je stopt hout in de kachel en steekt het aan. Veel mensen hebben geleerd een grote stapel hout met kranten in de kachel te doen. Echter, op deze manier verstook je veel hout en de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen. De Zwitserse methode, het zogenaamde omgekeerde stoken, is veel beter. Hiermee komt je kachel en rookkanaal rustiger op temperatuur.
De Zwitserse methode, ook wel de omgekeerde methode genoemd, blijkt volgens onderzoek uit het genoemde land de meest optimale manier om je haard aan te steken. Hiermee steek je het vuur bovenop aan, en brandt het naar beneden. Het voordeel hiervan is dat zowel je kachel als je rookkanaal rustiger op temperatuur komen. Zo wordt er geen onnodig hout verstookt en beperk je het overlast.
Leg twee tot drie gekloofde houtblokken van ongeveer 30 cm lang met een kleine afstand parallel van elkaar op de stookbodem. Met de gekloofde kant naar boven!
Leg nu eventueel nogmaals twee gekloofde houtblokken haaks op de twee blokken die al in de haard liggen. Wederom met de gekloofde kant naar boven
Pak een handvol aanmaakhoutjes en leg deze eveneens kruislings bovenop de houtblokken.
Op de aanmaakhoutjes leg je twee à drie aanmaakblokjes.
Zet de luchttoevoer volledig open en steek de aanmaakblokjes aan.
Sluit de deur.
Zodra de vlammen de totale houtmassa gevat hebben, kun je de luchttoevoer met de helft terugschroeven.
Tijdens een stookavond wordt uitgebreider ingegaan op de bovenstaande onderwerpen en worden er demonstraties gegeven van de Zwitserse stookmethode. Iedereen kan zich aanmelden voor een stookavond, ook als je geen klant bij ons bent. Het bijwonen van een stookavond kost niks, het is een extra service.
Wil je een keer een stookavond bijwonen? Hou onze website en Facebook-pagina in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Hier kondigen wij de data’s voor onze stookavonden aan en kan je je aanmelden.
We liepen op een zondag maar even naar binnen. Want een houtkachel hadden we onlangs elders gekocht maar een rookgas kanaal moest nog wel geïnstalleerd worden. Na een prettig ontvangst, een goede uitleg over wat erbij komt kijken bij het plaatsen van een houtkachel en met direct een overzichtelijke offerte zijn we weer na huis gegaan. Na een nachtje slapen akkoord gegeven voor de offerte. De installatie werd ingeplant en correct, snel en netjes uitgevoerd. Twee vaklui hebben het werk uitgevoerd zoals we ook op die zondag uitgelegd hebben gekregen. Nu is het elke dag genieten in hoofdletters!