Hoe stook ik verantwoord mijn houtkachel?

Ieder jaar organiseert De Heide Smid stookavonden. Tijdens zo’n stookavond wordt aandacht besteed aan de juiste manier van stoken en dat blijkt vaak hard nodig. Veel mensen denken te weten hoe ze een houtkachel moeten stoken, maar daar valt vaak nog wat aan te verbeteren. Een ‘goed’ vuur berust op vier pijlers: een goede houtkachel, een goed rookkanaal, droog hout en kennis over de manier van stoken.

In dit artikel worden in het kort de vier belangrijkste pijlers besproken:

De houtkachel

Tegenwoordig hebben de moderne houthaarden en -kachels een hoog rendement van wel 80 tot 85% en hebben ze een erg mooie en schone verbranding. Als je dit vergelijkt met een open haard, die slechts een rendement heeft van 15%, dan is de uitstoot van een houtkachel vele malen minder dan die van een open haard.

Hoe kan het dat een houtkachel zoveel schoner is dan een open haard? Alle houtkachels zijn gesloten en voorzien van een glazen raam of deur waardoor er geen warmte verloren gaat. De temperatuur wordt hierdoor zo hoog mogelijk gehouden en alle stoffen die vrijkomen worden optimaal verbrand.

De installatie

Een juiste installatie van de houtkachel is van belang om verantwoord te kunnen stoken. Wat is er onder andere zo belangrijk aan de installatie? De juiste uitmondingsplek van de schoorsteen is belangrijk voor een goede werking van de houtkachel. Daarnaast is natuurlijk ook de conditie van het rookkanaal, de houtkachel zelf en de staat hiervan van belang.

Beluchting en ventilatie is ook van belang in een woning. Een houtkachel heeft zuurstof nodig om het vuur te laten branden. Deze zuurstof kan op twee manieren worden verkregen: direct uit de ruimte waar de houtkachel staat of van buitenaf middels een externe luchttoevoer. Een houtkachel met een externe luchttoevoer haalt de benodigde zuurstof van buiten of uit de kruipruimte en niet uit de ruimte waar de kachel staat.

De brandstof

Wat mede de uitstoot van een houtkachel bepaalt is de brandstof. Er wordt nog wel eens gedacht dat een houtkachel een ‘allesbrander’ is, maar dit is onjuist. Het is van belang om de juiste houtsoorten als brandhout te gebruiken en het hout moet goed droog zijn.

Welke brandstoffen zijn WEL geschikt voor een houtkachel?

 • Gekloofd hout en schoon afvalhout
 • Houtbriketten

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een houtkachel?

 • Elzenhout
 • Berkenhout
 • Essenhout
 • Beukenhout
 • Eikenhout

Welke brandstoffen zijn NIET geschikt voor een houtkachel?

 • Behandeld of geïmpregneerd hout
 • Geverfd of gelakt hout
 • Spaanplaat, gelamineerd hout, multiplex en andere samengestelde houtproducten die door middel van lijm zijn samengesteld
 • Kunststoffen
 • Restafval

Stooktips

 • Leg bij het aanmaken van het vuur de gekloofde kant van het hout naar boven en leg bij het bijvullen de gekloofde kant naar beneden. De gekloofde kant van het hout vat eerder vlam dan de barstzijde.
 • Voorkom zoveel mogelijk het stoken met rond hout.
 • Wil je veel warmte? Gebruik dan eikenhout of beukenhout. Dit zijn hardere houtsoorten.
 • Wil je minder warmte? Gebruik dan elzenhout of berkenhout. Dit zijn zachtere houtsoorten.
 • Beukenhout wordt geassocieerd met een aangename geur en zal niet snel geuroverlast geven.
 • Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen. Zijn er toch scheuren ontstaan in de bodemstenen van je houtkachel? Dit kan geen kwaad. Pas als deze helemaal afbrokkelen moeten de stenen vervangen worden.

Bij De Heide Smid kan je eenvoudig en snel online ovengedroogd haardhout bestellen en wordt het gratis bij je thuisbezorgd!

Bestel hier je brandhout

Vochtpercentage brandhout

Het vochtpercentage van het brandhout is ook erg belangrijk. Het ideale vochtgehalte in het brandhout is tussen de 15 en de 20%. Vers gezaagd brandhout moet hiervoor minstens twee jaar drogen in de buitenlucht.

Als je ‘te nat’ brandhout gebruikt dan kan het verbrandingsproces van de houtkachel niet optimaal verlopen, waardoor onvolledige verbranding optreedt met een sterke toename van rook als gevolg. Voor het meten van het vochtpercentage in de houtblokken kan je een vochtmeter gebruiken.

De stoker

De stoker zelf is net zo belangrijk om verantwoord te kunnen stoken. Het lijkt allemaal zo eenvoudig, je stopt hout in de kachel en steekt het aan. Veel mensen hebben geleerd een grote stapel hout met kranten in de kachel te doen. Echter, op deze manier verstook je veel hout en de houtkachel geeft vieze rook via de schoorsteen. De Zwitserse methode, het zogenaamde omgekeerde stoken, is veel beter. Hiermee komt je kachel en rookkanaal rustiger op temperatuur.

Wil je weten hoe je de houtkachel kunt aansteken door middel van de Zwitserse methode? Lees dan hier verder.

Stookavonden bij De Heide Smid

Tijdens een stookavond wordt uitgebreider ingegaan op de bovenstaande onderwerpen en worden er demonstraties gegeven van de Zwitserse stookmethode. Iedereen kan zich aanmelden voor een stookavond, ook als je geen klant bij ons bent. Het bijwonen van een stookavond kost niks, het is een extra service.

Wil je een keer een stookavond bijwonen? Hou onze website en Facebook-pagina in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Hier kondigen wij de data’s voor onze stookavonden aan en kan je je aanmelden.


Meer informatie nodig?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op.

100% veilig en spamvrij