De Heide Smid

Rendement van houtkachels: hoe zit dit in elkaar?

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle nieuwe houtkachels voldoen aan het EcoDesign 2020, dit houdt in dat de houtkachel minimaal een rendement van 75% of hoger moet hebben. Maar wat houdt rendement in en waarom is een hoger rendement belangrijk?  In dit artikel gaan we hier verder op in en behandelen we de volgende punten.

Wat is rendement?

Rendement is het percentage dat aangeeft hoeveel van de geproduceerde warmte daadwerkelijk in de ruimte terecht komt. Het geeft de energieprestatie van de kachel weer.  Oftewel je stopt hout in een kachel, er komt een percentage warmte vrij in je ruimte, het percentage warmte dat in je ruimte komt noem je het rendement. Niet alle warmte komt in de ruimte terecht, er gaat ook een deel van de warmte verloren door het rookkanaal.

Waarom is een hoog rendement belangrijk?

Een hoog rendement heeft een aantal voordelen.

  • Beter voor het milieu, je stoot minder fijnstof en roetdeeltjes uit.
  • Doordat je minder hout stookt, zijn de stookkosten lager.

Hoe zit dit met een oude kachel?

Een openhaard heeft een rendement van rond de 15%, 85% van de warmte gaat verloren via de schoorsteen. Een oude houtkachel heeft een rendement rond de 45%. Hierbij gaat nog steeds veel warmte verloren via de schoorsteen. Oudere houtkachels houden de warmte niet goed vast. Bij een nieuwere houtkachel blijft de warmte langer in de haard, doordat aan de binnenkant van een moderne houtkachel stenen zijn geplaatst die ervoor zorgen dat de rookgassen die vrijkomen nog een keer door het vuur gaan. Hierdoor worden de laatste restjes ook verbrand.  Het ombuigen van de gassen zorgt er ook voor dat de warmte niet direct de schoorsteen in gaat, maar nog een keer circuleert door de kachel. Hierdoor wordt er meer warmte aan de ruimte afgegeven.

 

 

 

Een openhaard met een rendement van maximaal 15%

Hoe haal je het hoogste rendement uit je houtkachel?

Om een zo hoog mogelijk rendement uit je houtkachel te halen is het belangrijk dat er aan de 4 pilaren wordt voldaan.

Pilaar 1: Moderne haard

Een openhaard haalt bijvoorbeeld een rendement van rond de 15% daartegen een moderne houtkachel kan wel 85% halen. Met een moderne haard wordt er een veel hoger rendement gehaald.

Pilaar 2: De installatie

Om je kachel zo goed mogelijk te laten werken zijn de volgende punten belangrijk. Uitmondingsplek en kwaliteit van je rookkanaal, de installateur(gecertificeerd) en de ventilatie van belang.

Pilaar 3: De juiste brandstof

Bij elk product geld dat je het juiste brandstof dient te gebruiken voor een maximaal
resultaat. Het is belangrijk dat het hout schoon en droog is.

Pilaar 4: De stoker zelf.

Je kunt de perfect houtkachel hebben, een goede installatie, en het juiste hout. Maar wanneer je op de verkeerde manier stookt krijg je niet het maximale rendement uit je kachel.

De combinatie van de 4 pilaren zorgen ervoor dat je een zo hoog mogelijk rendement uit je kachel haalt. Meer weten over de 4 pilaren.

Lees hier meer over de 4 pilaren

Welke kachels hebben een hoog rendement?

Elke situatie is anders, niet elke kachel is geschikt voor jouw huis. Als je een kachel uitzoekt, is het belangrijk om ook te kijken naar het vermogen. Heeft een kachel te weinig vermogen dan krijg je de ruimte niet warm, heeft een kachel een te groot vermogen dan gaat je kamer voelen als een sauna. Meer weten over vermogen, lees dan ons kennisbankartikel.

Hoeveel vermogen heeft een houtkachel nodig

Hieronder lichten we een aantal houtkachels uit met een hoog rendement.

Kleine houtkachel vrijstaand: Dik Geurts Ivar 5 Low.

De Ivar heeft een strakke gietijzeren deur die volop zich biedt op de vlammen. De kachel heeft een breed vermogen (4-7 kW) en een rendement van 82%.

Bekijk de Ivar 5 Low

Moderne houtkachel vrijstaand: Hwam 4240 met Autopilot of SmartControl

Er zijn bijvoorbeeld ook kachels die je helpen om een zo hoog mogelijk rendement uit je haard te halen. De Hwam kachels zijn voorzien van een HWAM Autopilot. In deze kachel bevindt zich een bimetaalveer. Als de warmte stijgt of daalt zal de veer uitzetten of samentrekken. Hierdoor regelt de houtkachel gedeeltelijk zelf de luchttoevoer.  Dit zal ervoor zorgen dat het rendement van de kachel hoger zal zijn. Lees hier meer over Autopilot

De HWAM 4240 is ook te verkrijgen in een SmartControl uitvoering. De smart control is een elektronisch lucht controle mechanisme dit helpt jou om de schoonste uitstoot te bereiken. Het systeem regelt het verbrandingssysteem. Jij hoeft zelf niks te doen en je krijgt het beste resultaat.  Lees hier meer over SmartControl

Bekijk de HWAM 4240

 

Inbouw houtkachel: Barbas Evolux 70/55 Opti-Air 

De Barbas inbouwhoutkachel is voor zien van Opti-Air. De Opti-Air is een slimme assistent. Het systeem geeft aan wanneer er hout aan het verbrandingsproces toegevoegd moet worden. Ook de hoeveelheid verbrandingslucht wordt continu geregeld. Dit helpt voor een schone en efficiënte verbranding.

Bekijk de Barbas Evolux 70/55

Verhoogt speksteen het rendement van mijn kachel?

Nee, speksteen verhoogt niet het rendement van de houtkachel. Wel zorgt een speksteen kachel ervoor dat de warmte langer vast gehouden wordt en de warmte geleidelijk aan de ruimte wordt afgegeven.  Dit zorgt ervoor dat het de warmte afgifte constanter is.

Lees hier meer over Speksteen kachels

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1504 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Petra, westervoort
06-06-2023 |

Op tijd, wel erg snel geplaatst en met openen van de deur verschuift de hele kachel, maar opgelost met een stukje hout er achter te leggen. Na een vraag over de gashaard hoe aan te steken omdat wij dit huis net gekocht hebben, kon geen antwoord worden gegeven, jammer, hebben inmiddels wel 3 kachels gekocht bij jullie.

Op tijd, wel erg snel geplaatst en met openen van de deur verschuift de hele kachel, maar opgelost met een stukje hout er achter te leggen. Na een vra.. Lees meer