De Heide Smid

Een gashaard zonder vaste gasaansluiting

We horen het nu in 2023 steeds vaker bij onze klanten: ‘We willen graag een gashaard, maar hebben geen gasaansluiting (meer) in ons huis.’ Is dit in jouw situatie hetzelfde? Dan is een gashaard op propaan misschien wel dé oplossing!

Groeiend aantal huizen zonder gasnetwerk

Het percentage huizen dat zonder gasaansluiting wordt gebouwd is de afgelopen jaren toegenomen. Zo weten wij dat er in de omgeving Duiven een groot aantal woningen dit niet hebben. Dit zou direct betekenen dat al deze personen niet zouden kunnen kiezen voor een gashaard. Maar niets is minder waar, want daarvoor is een oplossing.

Een gashaard die brandt op propaan

Zoals de meesten wel zullen weten branden vrijwel alle tuinhaarden en barbecues op propaan. Maar wat een stuk minder mensen weten, is dat tegenwoordig ook een hoop gaskachels voor in huis op propaan kunnen branden. Om op deze manier alsnog de doelgroep te kunnen bedienen die graag een gashaard willen, maar er niet de aansluiting van aardgas voor hebben.

Is bij propaan geen vaste gasleiding nodig?

Nee, dat is niet nodig. Dat komt omdat de calorische waarde van propaan drie keer hoger is dan die van aardgas. Hierdoor is de brandstof veel eenvoudiger vloeibaar te maken én levert het meer warmte + energie dan dezelfde hoeveelheid aardgas. Daarom kan propaan opgeslagen worden in flessen.

Hoe werkt dit systeem precies?

Bij een gashaard op (bio)propaan wordt er gebruik gemaakt van vier gasflessen van 10,5 kg die aan elkaar zijn geschakeld door middel van een ‘slimme’ schakelunit. Is de ene groep met gasflessen leeg, dan wordt er automatisch overgeschakeld naar de volgende groep. Dankzij dit systeem zit je dus nooit onverwachts met lege gasflessen.

biopropaan opstelling met schakelunit

Slim systeem biopropaan gasflessen

Werking van het systeem met gasflessen. Als de ene groep gasflessen leeg is, wordt automatisch overgeschakeld naar de volgende groep.

Mag ik de propaanflessen zomaar ergens opslaan?

De gasflessen kan je niet zomaar ergens neerzetten. De opslag van de gasflessen is namelijk aan bepaalde basisregels gebonden. Zo moet je rekening houden met een goede ventilatie en de gasflessen mogen niet dicht in de buurt van putdeksel of kelderramen geplaatst worden. De voorkeur gaat uit om de gasflessen buiten te plaatsen in een speciale opslagkast. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche heeft een speciale opslagkast ontwikkeld die je naar eigen wens kan bekleden.

Een propaan gashaard uitkiezen of laten ombouwen

Tegenwoordig zijn de meeste moderne gashaard die branden op aardgas, direct leverbaar als propaan-variant of zijn ze om te bouwen naar een kachel die brandt op deze brandstof. Je levert dus vrijwel niet in op je uitgebreide assortiment.

Bekijk onze gashaarden hier

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1561 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Ton, Siebengewald
24-09-2023 |

Keurig de schouw gemonteerd en alles perfect aangesloten. Kachel brandt als een malle. Op de Zwitserse manier aangestoken, zoals geadviseerd.