De Heide Smid

Een elektrische haard kopen: waar moet ik op letten?

Je wilt het graag (op een duurzame manier) gezellig maken in je huis. Om dit te verwezenlijken doet een vuur het altijd goed. Maar eigenlijk heb je geen behoefte aan nog meer warmte in de kamer en het aanleggen van een rookkanaal zie je niet zitten. Wellicht is dan een elektrische haard een uitstekende keuze voor jou! Wij leggen je in dit artikel uit waar je op moet letten tijdens het kopen van een elektrische kachel.

Wat is je doel?

Net als bij alle haarden die op hout, gas of pellets branden, moet je ook hier gaan denken aan het doel wat je met de haard wilt gaan bereiken. In de meeste gevallen is dat bij de aanschaf van een elektrische haard de sfeer. Immers geven deze kachels over het algemeen geen warmte af aan de omgeving. Echter zijn er nu ook haarden op stroom die wel degelijk warmte afgeven of deze als optie hebben. De meeste mensen zullen met de aanschaf van een elektrische kachel enkel als doel hebben om de sfeer in de kamer te verbeteren of ter decoratie.

Model

Eveneens is dit type kachel in alle verschillende modellen verkrijgbaar. Van vrijstaand, inzet tot inbouw. Hierbij is het dus een kwestie van persoonlijke voorkeur. Heb je liever een kleine elektrische haard die je snel kunt verplaatsen en overal in het stopcontact kunt doen, of ga je voor een grotere elektrische haard die ingebouwd zit in een muurmeubel. Er is van alles mogelijk.

Een groot voordeel van de elektrische haarden is dat, omdat ze geen uitstoot hebben en veelal geen warmte afgeven, ze geen rookkanaal nodig hebben. Het is dus echt een kwestie van stekker in het stopcontact en je kunt gaan genieten van het vuur.

Technologie

Hierin verschilt de elektrische haard wel degelijk ten opzichte van de haarden met een andere brandstof. Gas is namelijk gas, en hout is hout. Aan dat verbrandingsproces komen in de kern geen andere technieken bij van pas. Het vuur blijft op dezelfde manier gecreëerd worden.

Bij elektrische kachels werkt dit wat anders. Er zijn namelijk verschillende technieken die toegepast worden. Denk aan: waterdamp, 3D-projectie of hologram. Deze verschillende technieken zorgen ook voor allemaal een ander soort vuur. Aan jouw de keuze welke jij de mooiste vlam vindt hebben.

 

LED projectie

Deze techniek werkt eigenlijk net als een modern tv-scherm. Voorin de haard liggen eventueel nog wat houtblokken, maar achterin de haard wordt het vuur geprojecteerd op een LED-scherm.

 

√ Uiterst duurzaam
√ Vrijwel geen onderhoud
√ Lage aanschafswaarde
Χ Geen warmte
Χ Gevoelig voor licht
Χ Alleen front modellen

Bekijk ze hier

Waterdamptechniek

Deze elektrische haarden hebben een klein waterreservoir onder in de haard. Het water hierin wordt door middel van een ultrasone verdamping met een verdamper omgezet in waterdamp. Vervolgens stijgt de waterdamp op door een halogeenlamp en warmtespiraaal en creëert een vlammenspel

√ Lijkt meer op vuur
√ Duurzaam
√ Plug & Play
Χ Relatief veel onderhoud (water bijvullen, kalk onderhoud)
Χ Slechts bij enkele modellen een warmte element

Bekijk ze hier

Hologram techniek

Dé haard met ultra realistische vlammen dankzij uitgebreide instellingen en het gebruik van de nieuwste technologieën. De Kalfire E-One creëert deze vlammen door middel van gepatenteerde en unieke technologieën. Zo zit in de haard Single HD Flame technology, waarbij gebruik gemaakt wordt van een vlamprojectie.

Meest realistische vlam op de markt
√ Plug & Play
√ Duurzaam
√ Creëer volledig je eigen vlammenspel
Χ Hoog in aanschaf
Χ Alleen grote modellen

Bekijk ze hier

Budget

Uiteraard is dit een punt waar je bij elke aankoop rekening mee dient te houden. Bij elektrische haarden dus evengoed. Zo zijn vanzelfsprekend de vrijstaande haarden goedkoper dan de inbouwversies en zijn de nieuwere technologieën (hologram) prijziger dan de oudere (waterdamp). Uiteindelijk heeft elke elektrische haard zijn voor- en nadelen, het gaat erom dat je er een tegen komt die past binnen jouw wensen!

Hulp nodig? Wij helpen je verder!

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag samen met jou de geschikte gashaard vinden. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom je graag een gaskachel zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom dus gerust lang in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.

Bezoek onze showroom

Maak direct een afspraak

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1561 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Ton, Siebengewald
24-09-2023 |

Keurig de schouw gemonteerd en alles perfect aangesloten. Kachel brandt als een malle. Op de Zwitserse manier aangestoken, zoals geadviseerd.