De toekomst van de gashaard

Heeft het nog zin om een gaskachel aan te schaffen?

De laatste maanden was er veel te doen rondom het gasnetwerk in Nederland. Hoelang konden wij daar nog gebruik van maken? En tevens speelt dan de bovenstaande vraag op: heeft het nog zin om een gashaard aan te schaffen? Daar gaan we in dit artikel op in.

Gasnet komende jaren nog in gebruik

Het eerste geruststellende bericht kwam op  11 maart 2020 van onze minister van klimaat, Eric Wiebers. Hij kwam op die dag met het statement dat het huidige gasnet in Nederland gewoon blijft liggen. Tevens gaf hij aan dat deze voorlopig nog zeker in gebruik blijft.

Wél liggen er volgens Wiebers plannen om ditzelfde gasnet in de toekomst te gaan gebruiken voor groen gas of waterstof. Momenteel stroomt er nog aardgas doorheen.

Vanuit de regering is nu dus bevestiging gekomen het gebruik van gas geen belemmering is voor het eventueel aanschaffen van een gashaard.

(Bio)propaan gasflessen als alternatief

Mocht het moment wel komen dat wij van het gasnet af moeten, dan zijn er nog andere uitstekende alternatieven mogelijk om van je gashaard te blijven genieten.

Steeds meer moderne gashaarden die op aardgas werken, zijn tegenwoordig namelijk om te bouwen naar een haard die op (bio)propaan brandt. De hiervoor gebruikte flessen worden keurig weggewerkt in het interieur rondom de kachel. Ze zijn dus niet meer in het zicht. Al zijn ze nog altijd eenvoudig te bereiken. Hierdoor blijft het aanzicht onveranderd en maak je tegelijkertijd geen gebruik meer van een vastliggende gasaansluiting.

Heb je momenteel een huis zonder vaste gasaansluiting of wil je graag overstappen naar een duurzamer alternatief? Dan is een gashaard op (bio)propaan gasflessen dé oplossing.

De alternatieven van een gashaard

Hoe dit systeem werkt, wat de kosten zijn en welke regels hier aan verbonden zitten, lees je in ons andere artikel. Daar gaan wij dieper in in op dit specifieke onderwerp: Wat is (bio)propaan?

In onderstaande video van onze leverancier Primagaz wordt alvast een korte uitleg gegeven:

Bron: De Telegraaf, 11 maart, ‘Wiebers: gasnet blijft gewoon liggen.’

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 900 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Stefan, Baks
18-01-2021 |

We liepen op een zondag maar even naar binnen. Want een houtkachel hadden we onlangs elders gekocht maar een rookgas kanaal moest nog wel geïnstalleerd worden. Na een prettig ontvangst, een goede uitleg over wat erbij komt kijken bij het plaatsen van een houtkachel en met direct een overzichtelijke offerte zijn we weer na huis gegaan. Na een nachtje slapen akkoord gegeven voor de offerte. De installatie werd ingeplant en correct, snel en netjes uitgevoerd. Twee vaklui hebben het werk uitgevoerd zoals we ook op die zondag uitgelegd hebben gekregen. Nu is het elke dag genieten in hoofdletters!