Skip to main
19-08-2020 Gashaarden

De toekomst van de gashaard

De laatste maanden was er veel te doen rondom het gasnetwerk in Nederland. Hoe Lang konden wij daar nog gebruik van maken? En tevens speelt dan de bovenstaande vraag op: heeft het in 2023 nog zin om een gashaard aan te schaffen? Daar gaan we in dit artikel op in.

G70 44S V1 Hires

Gasnet komende jaren nog in gebruik

Het eerste geruststellende bericht kwam op 11 maart 2020 van onze minister van Klimaat, Eric Wiebers. Hij kwam op die dag met het statement dat het huidige gasnet in Nederland gewoon blijft liggen. Tevens gaf hij aan dat deze voorlopig nog zeker in gebruik blijft.

Wél liggen er volgens Wiebers plannen om ditzelfde gasnet in de toekomst te gaan gebruiken voor groen gas of waterstof. Momenteel stroomt er nog aardgas doorheen.

Vanuit de regering is nu dus bevestiging gekomen dat het gebruik van gas geen belemmering is voor het eventueel aanschaffen van een gashaard.

Kalfire 170816 544

Update januari 2021: Laatste gaskachel dooft in 2050

Werner Hoyer, de president van de Europese Investeringsbank (EIB), deed die uitspraak onlangs bij de presentatie van de jaarcijfers van 2020.  De Nederlandse overheid heeft besloten dat we 'van het gas af moeten', maar volgens planning zal het nog dertig jaar duren voor dit is gerealiseerd.

(Bio)propaan gasflessen als alternatief

Mocht het moment wel komen dat wij van het gasnet af moeten, dan zijn er nog andere uitstekende alternatieven mogelijk om van je gashaard te blijven genieten.
Steeds meer moderne gashaarden die op aardgas werken, zijn tegenwoordig namelijk om te bouwen naar een haard die op (bio)propaan brandt. De hiervoor gebruikte flessen worden keurig weggewerkt in het interieur rondom de kachel. Ze zijn dus niet meer in het zicht. Al zijn ze nog altijd eenvoudig te bereiken. Hierdoor blijft het aanzicht onveranderd en maak je tegelijkertijd geen gebruik meer van een vastliggende gasaansluiting.

Heb je momenteel een huis zonder vaste gasaansluiting of wil je graag overstappen naar een duurzamer alternatief? Dan is een gashaard op (bio)propaan gasflessen dé oplossing.

Alles over biopropaan

Hoe het systeem met biopropaan werkt, wat de kosten zijn en welke regels hier aan verbonden zitten, lees je in ons andere artikel. Daar gaan wij dieper in op dit specifieke onderwerp: Wat is (bio)propaan?