De Heide Smid

15 voor- en nadelen van elektrische haarden

15 voor- en nadelen van elektrische haarden in 2023

Elektrische haarden zijn de laatste jaren in populariteit gestegen. Dat is niet voor niets: nu in 2022 bieden deze ontzettend veel voordelen. Deze voordelen en ook de nadelen van een elektrische haard lees je in dit kennisbankartikel.

Je leest meer over de volgende voordelen:

Daarnaast lees je over de volgende twee nadelen:

De voordelen van een elektrische haard

1. Realistischer dan ooit

Vandaag de dag zijn elektrische haarden uitstekend in staat om een ‘echt’ vuur zo na te bootsen. De vlammen lijken daardoor zeer realistisch! Er zijn verschillende technieken waardoor dit mogelijk is. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

2. Geen rookkanaal nodig

Een traditionele open haard brandt niet zonder rookkanaal. De aanleg van zo’n rookkanaal in een bestaand huis kan lastig én kostbaar zijn. Daar zit niet iedereen op te wachten. Voor een elektrische haard heb je geen rookkanaal nodig, omdat ze geen uitstoot hebben. Ideaal!

3. Een lage vanafprijs

Wanneer je de prijzen van elektrische haarden gaat vergelijken met andere soorten haarden, zul je zien dat de vanafprijs van een elektrische haard lager ligt. Dat is natuurlijk zeer aantrekkelijk. 

4. Stekker erin… Vlammen!

Om gebruik te maken van een elektrische haard, heb je eigenlijk alleen een geaard stopcontact nodig. Plug de stekker erin en je sfeermaker werkt!

5. Energiezuinig

Elektrische haarden zijn enorm zuinig in gebruik. Zoals hierboven beschreven, hebben ze alleen stroom nodig via een geaard stopcontact. Heb jij al zonnepanelen of groene stroom? Dan past een elektrische haard daar bijvoorbeeld erg goed bij!

6. Lage uitstoot t.o.v. gas- en houtkachels

Een elektrische haard maakt (zoals de naam al zegt) geen gebruik van gas, hout of andere brandstoffen. Hierdoor is hij bijzonder duurzaam. 

7. Keuze uit meerdere gebruikte technieken

Bij elektrische haarden wordt er gebruik gemaakt van meerdere technieken. Zo kun je kiezen voor een elektrische haard met waterdamptechniek, LED-projectie of hologram-techniek. In dit artikel vind je meer informatie over die verschillende technieken.

8. Veilig

Alles waar vuur bij komt kijken, brengt risico’s met zich mee. Zeker met kleine kinderen in de buurt kan dat soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een elektrische haard hoef je je daar geen zorgen om te maken, omdat er geen echt vuur bij komt kijken. Daarnaast kunnen er geen gassen en gevaarlijke stoffen als koolmonoxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide vrijkomen. Een elektrische haard is dus een zeer veilige optie.

9. Eenvoudige installatie

Het installeren van een elektrische haard bestaat uit het ophangen of inbouwen van de haard. Zoals bij voordeel nummer 4 te lezen is, is het daarna alleen nog een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.

10. Weinig onderhoud

Bij een open haard heb je te maken met het opruimen van de as of het roet en je dient de schoorsteen schoon te houden. Bij een elektrische haard is dit allemaal niet nodig! Je hebt dus relatief weinig onderhoud.

11. Stijlvol en geschikt voor ieder interieur

Wist je dat er ook elektrische doorkijkhaarden zijn? Omdat deze grotendeels gemaakt zijn van glas, zijn ze een prachtige toevoeging aan ieder interieur. Ze zijn bovendien te gebruiken als roomdivider. 

12. Verwarmingselement als optie

Veelal geven elektrische haarden geen warmte af. Echter zijn er tegenwoordig ook haarden die wel degelijk warmte afgeven of deze als optie hebben. 

13. Persoonlijke instellingen mogelijk

Er zijn verschillende modellen elektrische haarden verkrijgbaar. Van vrijstaand, inzet tot inbouw. Het is dus een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur. Er is vanalles mogelijk!

 

De nadelen van een elektrische haard

14. De vlammen zijn niet echt

De vlammen in een elektrische haard zijn bijna niet van echt te onderscheiden. En hoewel ze zelfs warmte kunnen afgeven, zijn de vlammen niet echt. 

15. Geen authenthieke houtgeur

Hout heeft een typische geur. Er zijn mensen die daar erg van houden. Een elektrische haard geeft echter geen geur vrij. 

Meer hulp nodig? Wij helpen je verder!


Met dit kennisbankartikel hopen we je nieuwe inzichten te hebben gegeven over elektrische haarden. Toch kan het zo zijn dat je nog met wat vragen zit. Geen probleem! Bij De Heide Smid hebben we ervaren specialisten rondlopen die graag samen met jou de geschikte elektrische haard vinden.

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1502 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Kitty, Lochem
01-06-2023 |

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte een geaard stopcontact in de kamer aangelegd. Ondanks de kosten ben ik heel blij met mijn kacheltje.

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte ee.. Lees meer