Skip to main
22-07-2020 Houtkachels

Zelf de houtkachel schoonmaken

Een houtkachel hebben houdt tevens in dat je hem zelf regelmatig schoon zult moeten maken! In dit kennisbank artikel geven wij jou een aantal punten welke je zelf heel eenvoudig kunt doen. Op deze manier geniet je langer van je haard.

DG Vidar Triple Small Store

Zorg goed voor jouw warmtebron

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van jouw warmtebron in de woonkamer, is het belangrijk dat je deze met enige regelmaat schoonmaakt. In dit kennisbank artikel lees je wat je zoal al zelf kunt doen om de levensduur van je houtkachel te verlengen.

Stap 1: De ruit schoonmaken
Stap 2: Oppoetsen
Stap 3: Haal niet al het as weg
Stap 4: Vergeet de lade niet!
Stap 5: Denk aan het jaarlijks onderhoud

De ruit schoonmaken

Het meest voor de hand liggende is wellicht het schoonmaken van de ruitjes. Wanneer je een avond/aantal avonden hebt gestookt, wordt de ruit lichtelijk smerig. Op het moment dat de kachel is afgekoeld, maak je de ruit schoon met speciale ruitenreiniger en schoonmaakpapier. Gebruik liever geen keukenpapier, dit is te vaak te zacht. Spuit ook eerst de ruitenreiniger op het papier en niet direct op de ruit. Mogelijk komt er dan namelijk wat terecht op de haard zelf. Dit gaat ten koste van de lak.

Zebraline Kachel Oppoetsen

Oppoetsen

Sommige houtkachels, vaak de wat oudere modellen, kunnen in de verloop van tijd lak verliezen. Dit kan eenvoudig worden opgelost door dit zelf weer op te poetsen met speciale kachellak.

Haal niet al het as weg

Op het moment dat het vuur volledig is uitgedoofd, blijft er as liggen in de verbrandingskamer. Het is verstandig om hier soms wat uit te halen, zodat er niet te veel in ligt en het over de rand komt wanneer je het deurtje van de haard opent. Maar haal nooit al het as weg! Zorg er voor dat er altijd een laagje op de stookbodem blijft liggen. Zo stook je namelijk de volgende keer niet direct op de stookplaat. Doe je dit namelijk wel, dan is de kans groot dat deze veel sneller zal barsten en vervangen moet worden. De dunne as laag is dus als ware een soort beschermlaag.

As Op Bodem Van Kachel
Aslade Van Houtkachel

Vergeet de lade niet!

Onder de verbrandingskamer van sommige houthaarden bevindt zich een lade waar het overtollige as in valt. Leeg ook deze met enige regelmaat om te voorkomen dat hij te vol komt te zitten.

Schoorsteenvegen: denk aan het jaarlijks schoonmaken

Tenslotte is het verstandig (en bij een aantal verzekeringen ook verplicht) om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Hiermee voorkom je de kans op een schoorsteenbrand en kan je houtkachel zo optimaal mogelijk stoken.

De Heide Smid is een officieel erkend ASPB-schoorsteenveegbedrijf. Is jouw schoorsteen dus toe aan een veegbeurt?