Skip to main
18-04-2020 Houtkachels

Welke houtsoort past het beste bij mijn stookgedrag?

Veel mensen die een houtkachel hebben, of eraan denken om er een aan te schaffen, moeten ook rekening houden met het soort hout waarmee je de haard wilt gaan stoken. Er zijn namelijk verschillende soorten met ieder zijn eigen specificaties. In dit kennisbank artikel gaan wij daar op in. Zodat jij voortaan altijd de juiste houtsoort kiest die past bij jouw stookgedrag.

Houthakken Voor Houtkachel

De lengte van het houtblok

Op het moment dat je online hout gaat bestellen, zullen vrijwel alle blokken tussen de 25 en 33 cm van lengte zijn. Bij kleinere haarden is het verstandig om de 25 centimeter aan te houden. Bij de kachels met een grotere verbrandingskamer is 33 cm een betere optie.

Bm12 Vochtmeter

De minimale voorwaarden van elke soort hout

Welke soort hout je ook wilt gaan aanschaffen, houdt altijd het volgende in gedachte: het optimale vochtpercentage ligt tussen de 15% en 20%. Het hout brandt het beste met een percentage tussen de 15% en 20%. Zit het percentage hieronder, dan is het hout te droog om genoeg warmte te kunnen bieden. Zit het percentage erboven, dan is het hout te vochtig en krijg je een onvolledige verbranding. Dit zorgt voor rookvorming en overlast voor je omgeving.

Daarnaast is het belangrijk dat het hout schoon is. Dit houdt in: geen spijkers, verf, plastic of andere onnatuurlijke elementen.

Bovenstaande voorwaarden zijn altijd gegarandeerd wanneer je via De Heide Smid hout bestelt. Mocht je zelf hout kappen en verzamelen, dan raden wij aan om een vochtmeter aan te schaffen. Met dit product meet je eenvoudig en snel het vochtpercentage van het hout.

De eerste soort brandhout: zachte houtsoorten

De eigenschappen van dit brandhout zijn voornamelijk dat ze gemakkelijk te ontvlammen zijn en vervolgens snel de kamer op temperatuur brengen. Het nadeel is wel dat zacht hout een minder lange brandtijd heeft. Je zult dus de haard vaker moeten bijvullen. Berk en Els zijn twee soorten die onder deze categorie vallen.

✓ Gemakkelijk te ontvlammen
✓ Snel op temperatuur

- Korte brandtijd
- Regelmatig bijvullen

Zachthoutsoort
Brandhout Opgestabeld

De tweede soort brandhout: harde houtsoorten

Waar zachthout relatief snel brandt en de kamer ook snel op temperatuur brengt, geldt dat voor hardhout juist niet. Dit hout heeft een langere tijd nodig om goed te gaan branden en geeft daarom minder snel de warmte aan de kamer af. Daar in tegen geeft dit hout wel een mooi vlammenspel en brandt het hout langer. Er is dus minder hout nodig om een avondje te stoken. Eiken en beuken zijn typische harde houtsoorten.

✓ Mooi vlammenspel
✓ Lange brandtijd
✓ Minder hout nodig op een stookavond
- Geeft minder snel warmte af aan de omgeving

Het soort brandhout

Dan tenslotte het antwoord op de vraag: ‘Welke houtsoort is het beste voor je haard?’
Die is er niet. Dat hangt volledig af van jouw stookgedrag en doel. Wanneer je bijvoorbeeld een lange avond wilt stoken met zo min mogelijk verbruik, dan is essenhout een geschikte optie. Wil je juist heel veel warmte in relatief korte tijd, dan kun je beter kiezen voor berken- of elzenhout. Ga dus voor jezelf na wat je doel is en stem daar je brandhout op af.

Berkenhout

Zacht hout
Zeer schone verbranding
Veel warmte in korte tijd
Knisperend vuur
Zeer mooi vlammenspel
4,3 kWh/kg

Geschikt voor:
- Iedere stoker
- Alle kachels
- Sfeer stokers

Elzenhout

Zacht hout
Zeer schone verbranding
Veel warmte in korte tijd
 Hoog warmtevermogen
Zeer mooi vlammenspel
4,1 kWh/kg

Geschikt voor:
- Iedere stoker
- Kleinere kachels
- Sfeer stokers

Essenhout

Hardhout
Brandt lang en traag
Geeft veel warmte af
Universeel geschikt
Mooi vlammenspel
 4,2 kWh/kg

Geschikt voor:
- Iedere stoker
- Alle kachels

Beukenhout

 Hardhout
Brandt lang en traag
Χ Moeilijk aan te krijgen
Zeer schone verbranding
Mooi vlammenspel
4,2 kWh/kg

Geschikt voor:
- Iedere stoker
- Alle kachels

Eikenhout

Hardhout
 Brandt lang en traag
Geeft veel warmte af
Χ Moeilijk aan te krijgen
Χ Geen fraai vlammenspel
4,3 kWh/kg

Geschikt voor:
- Ervaren stoker
- Rendement stoker

Berkenhout

Brandhout en vochtmeter bestellen

Via onze website is het mogelijk om verschillende soorten hout te bestellen. Dit wordt vervolgens door onze leverancier Masterfire, indien gewenst, thuis bezorgd. Het hout bij Masterfire is ovengedroogd en heeft daarom het juiste vochtpercentage. Je kunt met deze brandstof direct gaan stoken!

Maak hier je bestelling

Bestel hier je vochtmeter