Skip to main
10-05-2021 Tuinonderhoud

Wanneer gebruik je welk snoeigereedschap

Binnenkort genieten we van de heerlijke lente- en zomerzon. Hoogste tijd om de tuin in te gaan om ervoor te zorgen dat deze weer helemaal netjes is. Een van de vele, maar leuke, klusjes die gedaan moeten worden is snoeien. Maar waarom moet je eigenlijk snoeien? En met welk gereedschap kun je dit het beste doen? We helpen je graag op weg met een paar tips.

Heggenscharen Categorie

Is het snoeien of knippen?

De een noemt het snoeien, de ander noemt het knippen. Vaak bedoelen we hetzelfde, maar snoeien en knippen zijn toch echt twee verschillende handelingen. Wel lijken ze erg op elkaar. Bij snoeien haal je takken weg uit een boom of struik of haal je er een stuk af. Met knippen bedoelen we het fijne werk, zoals (uitgebloeide) bloemen knippen of het in vorm knippen van een buxus.

Maar of je het nou snoeien of knippen noemt, onthoud het volgende: snoeien doet groeien en bloeien. Dus wees niet bang om te snoeien. Vaak wordt je tuin er alleen maar mooier van.

Waarom snoeien?

Er zijn veel redenen om te snoeien, wij hebben de belangrijkste redenen voor je op een rij gezet:

  • Een boom of struik wordt te groot. Je wilt hem graag terugsnoeien naar een door jou gewenste grootte.

  • Een boom, struik of plant wordt te ‘vol’. Een plant die te vol is krijgt niet genoeg licht.

  • Er zit veel dood hout in de boom, struik of plant. Dood hout kan een bron zijn voor schimmels of ziektes. Daarnaast staat het niet mooi.

  • Je wilt graag meer bloemen en vruchten in je boom, struik of plant. Door te snoeien neemt de productie van bloemknoppen toe.

Wat is het juiste snoeigereedschap?

Ook al ben je geen fanatieke tuinierder, goed gereedschap is het halve werk. Er zijn verschillende soorten snoeigereedschap. Belangrijk is dat je het juiste gereedschap kiest dat bij jou en de klus past.

Handgereeschap Categorie

Snoeischaren

Er zijn twee typen snoeischaren: een snoeischaar met een papegaaienbek of met een aambeeld. De snoeischaar met de papegaaienbek wordt doorgaans het meeste gebruikt. Deze snoeischaar heeft twee snijbladen en is geschikt voor zacht hout. Deze snoeischaar maakt een gladde snijwond die snel herstelt.

Bij een snoeischaar met een aambeeld beweegt het bovenste mes, tot op het aambeeld. Deze snoeischaar is meer geschikt voor hard hout, want je kan meer kracht zetten bij harde en dode takken. De snijwond is minder glad dan bij de papegaaienbek, omdat je de tak eigenlijk doorknijpt.

Heggenschaar

Een heggenschaar gebruik je bij het snoeien van hagen en grote vlakken met dezelfde planten. Een hand heggenschaar is vooral gemakkelijk bij het snoeien van kleine hagen. Wanneer je een grote heg wilt snoeien kun je een elektrische, benzine of accu heggenschaar gebruiken. Dat werkt sneller en vergt minder inspanning.

Heggenscharen Categorie

Takkenschaar

Wanneer de takken zo dik zijn dat je deze met een snoeischaar niet door kan knippen, gebruik je een takkenschaar. Net zoals bij een snoeischaar kent de takkenschaar twee varianten: een papegaaienbek of aambeeld. Een takkenschaar heeft twee lange handvatten die je met twee handen vasthoudt. Bij sommige modellen kun je de handvatten uitschuiven. Met een takkenschaar snoei je takken tot 5 centimeter dik.

Takkenzaag

Wanneer de takken zelfs te dik zijn voor een takkenschaar, kun je een takkenzaag gebruiken. Dit is een handzame zaag waar je lastige plekken ook mee kunt bereiken.

Wanneer je bomen echt om wilt zagen, gebruik je een kettingzaag. Je hebt verschillende varianten kettingzagen: elektrische, benzine en accu kettingzagen.

Veiligheid tijdens snoeien

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Denk daarom altijd aan je eigen veiligheid. Gebruik het juiste snoeigereedschap en laat geen snoeigereedschap rondslingeren. Bij het gebruik van elektrische-, benzine- of accumachines is het verstandig om bijbehorende beschermingsmiddelen te gebruiken.

Tuin- en Parkproducten kopen bij De Heide Smid in Halle

In onze showroom in Halle hebben wij een ruime afdeling met tuin- en parkproducten. Hier vind je onder andere een ruim assortiment snoeigereedschap van diverse A-merken. Onze collega’s helpen je aan het juiste gereedschap voor elke klus!