Skip to main
10-10-2021 Tuinonderhoud

Verticuteren, houd je gazon optimaal!

Waarom verticuteren?

Afgestorven gras, plantenresten, onkruid en mos vormen met de tijd een viltlaag op het gazon, waardoor het dreigt te stikken. Verticuteren noemt men het verticaal insnijden van het gazon en de grasnerf.. Vilt, mos en afgestorven gras worden daarbij uit het gazon verwijderd. Zo dringen lucht, water en voedingsstoffen beter door tot de graswortels en wordt het gazon verlucht.

Verticuteer Categorei

De ideale periode om te verticuteren is, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen maart en september. De bodem zou al wat warmer moeten zijn (+10 °C). Het beste is om in deze periode het gras tweemaal te behandelen. Opgelet: zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen hittegolven voorvallen. In dat geval zeker niet verticuteren. In de late zomer heeft verticuteren minder negatieve gevolgen. Het gras kan zich dan goed herstellen en versterkt zijn voor de winter.

Tips:

  • Verticuteer altijd bij droog weer..

  • Alvorens te verticuteren, eerst het gras normaal maaien (2-3 cm).

  • Probeer op een gezond stuk gras de diepte instellingen van de verticuteermachine uit.

  • Verticuteer de eerste keer niet te diep.

  • Verwijder het geverticuteerde afval uit het gras. Dit kan met een conventionele hark of met een opvangbox die aan de verticuteermachine kan worden vastgemaakt.

Na het verticuteren is het aangeraden om het gazon te bemesten. Herbezaaien is enkel nodig voor heel dun begroeide plekken. Hoewel het gazon er net na het verticuteren iets minder aantrekkelijk uitziet, zal het gras er kort nadien enkel mooier door worden. Het effect is dan ook snel zichtbaar.


De Heide Smid heeft verschillende verticuteermachines te koop en te huur om de klus te doen slagen, kom eens langs bij onze vestiging in Halle.