Skip to main
23-02-2023 Pelletkachels

Pelletkachel of houtkachel: wat is beter in 2023?

Een pelletkachel of een houtkachel: een onderwerp dat in 2023 heel actueel is. De energiekosten blijven maar stijgen en de aanschaf van pelletkachels en houtkachels wordt alsmaar meer. In onze showroom komen vaak mensen binnen met de wens voor een pelletkachel, maar lopen regelmatig de deur uit met een houtkachel. Wat de juiste keuze is voor jou, leggen we hieronder uit.

Hrv Viktor Interior 1

Wat zijn de overeenkomsten tussen houtkachels en pelletkachels?

Houtkachels en pelletkachels lijken tegenwoordig steeds meer op elkaar. Toch zijn er maar weinig overeenkomsten tussen deze twee kachels. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke overeenkomsten die we graag voor je opsommen.

  • Verwarmen een ruimte;
  • Geven een prachtig vuurbeeld;
  • Hebben een goedgekeurd rookkanaal nodig die boven de nok van het huis uitmondt;
  • Geven een heerlijke warmte af.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen houtkachels en pelletkachels?

Nu ook in 2023 de energieprijzen blijven stijgen, twijfelen steeds meer mensen tussen een houtkachel of pelletkachel. Er zitten duidelijke verschillen tussen pelletkachels en houtkachels.

Met een houtkachel stook je zelf een vuurtje. Je gebruikt droog hout en steekt de kachel aan met behulp van aanmaakblokjes. Bij een houtkachel moet je zo nu en dan het hout aan te vullen om het vuur aan het branden te houden. Een pelletkachel daarentegen heeft minder werk nodig om een vuurtje te stoken, met één druk op de knop ontstaat er vuur. Je hebt zélfs geen aansteker nodig. Een pelletkachel werkt namelijk op stroom en gebruikt houtpellets als brandstof. Om de keuze voor jou eenvoudiger te maken, zetten we alle verschillen nog even op een rij.

 

Pelletkachel

Houtkachel

Rendement

85 - 90 %

75 - 85 %

Brandstof

Houtpellets

Droog hout

Onderhoud

Intensief

Intensief

Brandstofopslag

Weinig ruimte nodig

Veel ruimte nodig (Buiten opslag)

Gebruiksvriendelijkheid

Eenvoudig te bedienen

Zelf hout bijvullen

Vuuraanzicht

Front, twee- driezijdig

Front, twee- en driezijdig + doorkijkhaard

DG Ivar 8 Store With Handle
Finn Socle Interior2 1Mb

Wanneer kies je voor een houtkachel?

Als jij het heerlijk vindt om buiten bezig te zijn en hout te sprokkelen en te kloven, dan is een houtkachel natuurlijk perfect. Ook heeft een houtkachel in de meeste gevallen geen stroom nodig, waardoor de energierekening laag blijft.

Tevens is het onderhoud van een houtkachel zeker niet meer dan bij een pelletkachel. Een houtkachel heeft jaarlijks onderhoud nodig. Dit onderhoud bestaat uit het vegen van de schoorsteen. Verder kun jij zelf je kachelruit en aslade eenvoudig schoonmaken met onze ruitenreiniger.

Wanneer kies je voor een pelletkachel?

Steeds vaker krijgen we aanvragen voor pelletkachels. Deze vele aanvragen komen door de hoge prijzen van de fossiele brandstoffen en het gemak wat de mensen denken ervan te hebben.

Een pelletkachel is eenvoudig bij te vullen met houtpellets. Het grote reservoir zorgt ervoor dat je de kachel meerdere dagen kan laten branden zonder bij te vullen. Het grootste gemak wat mensen uiten is het niet meer hoeven te slepen van hout. Ook zorgt een pelletkachel ervoor dat je direct in een verwarmd huis thuiskomt. Via een app zet jij op afstand je pelletkachel aan en er komt heerlijke warmte in huis.

Houd wel rekening bij het aanschaffen van een pelletkachel dat het vuurbeeld nooit te evenaren is met een houtkachel. Tevens is er jaarlijks groot onderhoud nodig door een gecertificeerd bedrijf en is er jaarlijks een schoorsteenveger nodig om de schoorsteen te reinigen.

Wat is goedkoper: een houtkachel of een pelletkachel?

Een pelletkachel is relatief een stuk duurder in aanschaf dan een houtkachel. Houd er wel rekening mee dat een pelletkachel een hoger rendement heeft en pellets een goedkopere brandstof zijn dan haardblokken.

Het is ook van belang dat het onderhoud meegenomen wordt in de kosten voor een houtkachel en een pelletkachel. Een pelletkachel heeft namelijk net als een houtkachel onderhoud nodig, echter wordt het onderhoud van een pelletkachel nog weleens onderschat.

Naast het schoonmaken van de ruit en de schoorsteen vegen, moet de pelletkachel jaarlijks door een professional worden gecontroleerd. Dit hoeft bij een houtkachel niet!

Wat zijn de verschillen in maandelijkse kosten?

Steek jij de pelletkachel enkel een paar uur per dag aan tussen oktober en april? Dan betaal je voor pellets en elektriciteit slecht 150 tot 200 euro per jaar, dus tussen de 12,50 en 17 euro per maand. Bij intensief gebruik kun je uitgaan van 300 euro per jaar, dus 25 euro per maand.

De maandelijkse kosten voor een houtkachel zijn lastig te zeggen. De prijs van houtblokken schommelt hard en hoe jij stookt, heeft invloed op het houtverbruik. Wil jij toch een indicatie van hoeveel hout jij ongeveer per jaar verbruikt?