Skip to main
19-08-2019 Pelletkachels

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die wordt gestookt op houtpellets. Dit zijn cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit houtzaagsel en -schaafsel. Van buitenaf lijkt een pelletkachel op een normale houtkachel, maar van binnen is de kachel voorzien van technieken die zorgen voor een optimale verbranding en een zeer hoog rendement. Wij leggen uit hoe de techniek van een pelletkachel werkt.

Filo Zwart Staal SFEER

De werking van een pelletkachel

Je schakelt de pelletkachel in. Vanaf dit moment begint de gloeispiraal, die verantwoordelijk is voor de ontsteking, voor te gloeien. De vijzel (wormschroef), die de houtpellets van het reservoir naar het branderbakje vervoert, begint te draaien waardoor er enkele pellets in het branderbakje vallen. Vanuit de verse luchttoevoer stroomt er zuurstof langs de gloeispiraal door naar het branderbakje. Hierdoor ontbranden de pellets en ontstaat er een vuur. Vervolgens gaat de gloeispiraal weer uit. Als de pelletkachel eenmaal is opgewarmd begint de convectieventilator te draaien. Deze ventilator zorgt ervoor dat de warme lucht de kamer in wordt geblazen. De rookgassen die vrijkomen bij de verbranding worden middels een rookgasventilator via de schoorsteen naar buiten geblazen.

Schakel je de pelletkachel uit, dan stopt de automatische toevoer van houtpellets. Zodra de pellets in het branderbakje zijn opgebrand, stopt de kachel volledig.

In de video wordt de werking van een pelletkachel uitgelegd.

Meer weten over de werking van een pelletkachel?

Neem dan gerust contact met ons op of breng een bezoek aan onze showroom in Halle, Duiven of Rietmolen. Onze adviseurs staan je graag te woord.