Skip to main
20-04-2020 Pelletkachels

Een pelletkachel kopen: waar moet je opletten?

De pelletkachel wordt vaak gezien als dé oplossing wanneer men geen houtkachel wil, maar toch graag met een biologische brandstof stookt. Dit type kachel is zeer geschikt voor het verwarmen van bepaalde ruimtes of zelfs de gehele woning. Waar je echter op moet letten bij de aanschaf van een pelletkachel, leggen wij je uit in dit artikel.

De Heidesmid Halle 05

Doel en vermogen

Over het algemeen wordt er voor een pelletkachel gekozen vanwege het feit dat een bepaalde ruimte, of zelfs het huis (gedeeltelijk) verwarmd moet worden. De meeste klanten kiezen dus niet vanwege het mooie vuur een pelletkachel.

Pelletkachels kunnen alleen een enkele ruimte verwarmen of het gehele huis. In dat geval wordt er gesproken van een pellet CV-kachel. Ook hierbij geldt de regel: 1 kW is genoeg om 10 m2 van het huis te verwarmen.

Het geluid

In tegenstelling tot een hout, gas of een elektrische kachel, is een pelletkachel niet altijd volledig geluidloos. Dit komt door de convectie ventilatoren die in de kachel zitten en door het automatisch bijvullen van de pelletkorrels in de verbrandingskamer.  Per merk en kachel is het verschillend hoeveel geluid de pelletkachel produceert, de ene kachel is bijna stil, terwijl je de andere veel beter zult horen. In onze showrooms hebben wij veel verschillende brandende pelletkachels staan. Hierbij kun je zelf het geluid ervaren.

De Heidesmid Halle 05
De Heidesmid Halle 08

De juiste merken

Het is zeer verleidelijk om voor een pelletkachel te kiezen die in China of elders in Zuidoost Azië geproduceerd is. Deze varianten zijn namelijk vaak een stuk goedkoper. Echter, de kwaliteit en de eventuele garantie zijn een stuk minder positief. Mensen die deze haarden aanschaffen komen vaak voor vervelende verrassingen te staan. Kies daarom altijd voor A-merken als het gaat om pelletkachels. Bij De Heide Smid verkopen wij enkel deze merken. De meest bekende en betrouwbare merken zijn: Nordic Fire, Rika en MCZ.

Benodigd onderhoud

Bij een houtkachel dien je jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Als je een gashaard hebt is een jaarlijkse onderhoudsbeurt gewenst. Maar wat als je een pelletkachel hebt? In dat geval dien je jaarlijks de schoorsteen te laten vegen en tegelijkertijd de pelletkachel een onderhoudsbeurt te geven. Je brandt namelijk, net als bij een houtkachel, een biologische brandstof. Daar komt roet bij vrij en dus dient de schoorsteen jaarlijks geveegd te worden. De pelletkachel geeft vaak jaarlijks zelf aan of het toestel toe is aan onderhoud. In de meeste gevallen zit de pelletkachel aangesloten op een kort kanaal. Dan kan het schoorsteenvegen en het plegen van onderhoud in een enkele afspraak. Wanneer het kanaal van de pelletkachel langer is dan 4 meter, dient er een aparte afspraak gemaakt te worden voor het schoorsteenvegen.

Massiv Grande Sfeer

Design

Je wilt dus een pelletkachel in je woonkamer hebben, daar ben je over uit. Dan moet deze ook nog passen bij de inrichting en de stijl van je huis! Gelukkig zijn de pelletkachels in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De meest voorkomende varianten hebben een modern of klassiek uiterlijk, waarbij de leidende kleur zwart is. Een paar jaar geleden waren er enkel nog vrijstaande varianten, maar tegenwoordig zijn er ook inbouwvarianten op de markt.