Skip to main
10-05-2021 Tuinonderhoud

De beste manier om een heg te onderhouden

Na het aanplanten van een heg is het belangrijk om de jonge planten in de gewenste vorm te snoeien. Daarbij moet de hoofdstam onbeschadigd blijven tot de heg de gewenste hoogte bereikt heeft. Alle andere takken worden gehalveerd. Om het afsterven van de onderste takken te verhinderen snoei je de heg in een trapezevorm. Anders krijgt de onderkant van de heg niet genoeg licht.

Heg Snoeien

Na het samengroeien, is regelmatig onderhoud essentieel. Daarbij is het aangeraden om een koord te spannen om een mooie rechte lijn te behouden. Als de heg toch eens uit vorm is gegroeid, hoeft u deze enkel stevig bij te snoeien. Wees hierbij wel voorzichtig, want niet alle bomen kunnen dit goed verdragen. Vooral coniferen zijn gevoelig voor te sterk snoeien.

Heggen van loofbomen en groenblijvende liguster worden vooral in de winter gesnoeid. Begin augustus volgt een kleinschalige snoei. Om vogels tijdens hun broedperiode niet te storen, mag er niet vroeger gesnoeid worden.

Heggen van groenblijvende of naaldbomen snoei je voor de bloei in de lente en ook in de herfst. Bij het snoeien, snijd je enkel nieuwe scheuten van het voorbije jaar. Dit zet de resterende knoppen aan om te kiemen, zorgt voor een dichte vertakking en een goede afscherming.