Skip to main
29-02-2020 Houtkachels

Accumulerende haarden en kachels

Binnen de categorie houtkachels bestaat een groep accumulerende haarden. Dit zijn haarden die de warmte van het vuur opslaan in de aanwezige vuurvaste stenen. Op hun beurt geven zij deze warmte geleidelijk af aan de ruimte waarin de kachel zich bevindt. Wat zijn deze accumulerende kachels precies, hoe werken ze en welke soorten vuurvaste stenen zijn er? Dat komt ter sprake in dit artikel.

Torus Depot Sfeer

Wat houdt accumuleren in?

Wanneer je het woord goed bekijkt, zie je dat er 'accu' in voorkomt. Een accumulerende houtkachel maakt gebruik van de vuurvaste stenen die de warmte geleidelijk afgeeft aan de ruimte waarin de haard zich bevindt. Deze stenen moeten uiteraard eerst wel warm worden, of anders gezegd, ze moeten worden 'opgeladen'. Net als bij een accu het geval is. Nadat ze op temperatuur zijn gekomen, beginnen ze met het afgeven van de warmte. Dit blijven zij doen, totdat alle warmte uit de stenen verdwenen is. Je zou het dus kunnen vergelijken met de accu van je mobiel.

Speksteen

Het vuurvaste steen dat door de klanten als eerste genoemd wordt, is in de meeste gevallen speksteen. Deze naam komt namelijk het vaakst naar voren op websites en in artikelen. Dit soort steen is een echt stollingsgesteente en bestaat uit onder andere Talk en Magnesiet. Talk zorgt ervoor dat het speksteen zacht aan blijft voelen en dat het relatief makkelijk te bewerken is. Magnesiet zorgt voor het belangrijkste element, namelijk voor een snelle warmteopname en een goede gelijkmatige geleiding hiervan.

Wil je meer weten over de speksteenkachel?

Altech Maxb Sfeer

Prisolith en andere soorten vuurvaste stenen

Naast speksteen zijn er ook nog andere soorten vuurvaste stenen beschikbaar voor houtkachels. Een voorbeeld hiervan is Prisolith, dat regelmatig gebruikt wordt door onze leverancier Leenders. Het verschil met deze stenen en speksteen is dat Prisolith in een fabriek gemaakt en gevormd wordt. Het is dus geen officiële natuursteen. Dit maakt het makkelijker om de stenen in de gewenste kleur en/of vorm te smeden.

De Heidesmid Halle 37

Waarom kiezen voor een accumulerende kachel

Naast het strakke uiterlijk wat een accumulerende kachel heeft, zijn er tevens een aantal andere redenen om voor dit soort haard te kiezen. Allereerst is dit het hoge rendement. Zoals bekend slaat de haard dus veel van de ontstane warmte op. Er gaat dus weinig warmte verloren ten opzichte van een gewone houtkachel. Het gevolg hiervan is dat je minder hout hoeft te stoken om van je kachel te kunnen genieten. Helemaal in de tijd van nu, waarin het milieu belangrijker is dan ooit, is dit zeker een positieve eigenschap. Tenslotte is het voordeel van vuurvaste stenen bij kachels dat zij de warmte zeer geleidelijk aan de ruimte afgeven. Dit zorgt voor het extra comfort ten opzichte van de standaard houtkachel.

  • Een hoger rendement
  • Slaat de warmte op
  • Minder verloren warmte ten opzichte van gewone houtkachel
  • Minder hout nodig
  • Geleidelijke warmte-afgifte
  • Milieuvriendelijker
Waar moet je rekening mee houden

De vuurvaste stenen zijn uiteraard niet goedkoop. De accumulerende houtkachels zullen daarom relatief wel duurder uitvallen dan de gemiddelde houtkachel. Doordat deze stenen de haard er ook niet lichter op maken, is eventuele verplaatsing niet zo eenvoudig en snel uitgevoerd. Tenslotte hebben de stenen, net als alle accu's, een tijdje nodig om op te kunnen laden. Een accumulerende haard doet er wat langer over om de warmte daadwerkelijk af te gaan geven aan de ruimte dan dat bij een houtkachel het geval is. Hier staat dan wel duidelijk tegenover dat de geleidelijke warmte-afgifte zorgt voor het extra comfort gedurende de gehele avond!

  • Relatief duurder
  • Zware kachel
  • Tijd nodig om op warmte te komen

Massiv Grande Sfeer

Bekijk de accumulerende haarden in onze showroom!

In onze showroom in Halle, Duiven en Rietmolen hebben wij een aantal accumulerende haarden staan. Kom gerust eens langs, neem een kijkje en laat je informeren door een van onze ervaren verkopers