Moet je de waakvlam van de gashaard laten branden?

Is het verstandig om de waakvlam aan te laten?

Regelmatig krijgen wij de vraag van onze klanten of het verstandig is of dat het kwaad kan om de waakvlam bij een gashaard te laten branden. Ze vragen zich ook af of dit wel verstandig is om te doen. Helemaal wanneer ze niet thuis zijn.

Ja, het is verstandig!

Wij raden onze klanten aan om de waakvlam het gehele jaar gewoon te laten branden. Er zitten namelijk een aantal voordelen aan.

Allereerst blijft de gasleiding daar de haard schoon. Doordat er continu een kleine hoeveelheid gas doorheen stroomt krijgt stof geen kans zich er te nestelen. Als gevolg hierop heeft u eveneens minder last van witte waas op de kachelruit. Dit wordt veroorzaakt door kalkvorming bij condens, wat vrij komt bij verschil in temperatuur. Op het moment dat de waakvlam blijft branden, is het temperatuurverschil tussen de ruimte en de gashaard minder groot.

Kortom, door je waakvlam te laten branden voorkom je dat de gashaard van binnen verstoft. Hierdoor stel je een eventuele onderhoudsbeurt een hele tijd uit!

Mocht je hem tijdens de zomermaanden toch uitzetten…

Dan is dat geen probleem, maar is het wel raadzaam om voor het stookseizoen de haard nogmaals goed schoon te maken of te laten controleren.

Hoeveel kost het om je waakvlam te laten branden?

Dat lees je in ons kennisbankartikel over dit onderwerp

De kosten van de waakvlam

Wat als de waakvlam uitvalt?

Het kan verschillende redenen hebben waarom de waakvlam uitvalt. Welke dat zijn, lees je in ons andere artikel.

De waakvlam valt uit

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1040 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Leander, RENKUM
22-09-2021 |

Goed advies, prettige manier van communiceren en uitstekende uitvoering van werkzaamheden met oog voor detail. Erg tevreden met het resultaat.