Is schoorsteenvegen verplicht?

Jaarlijks zijn er ruim 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. Je zou verwachten dat dit vergoed wordt door de verzekering, want brandschade valt immers onder de basisdekking van de opstalverzekering. Maar toch is dit niet altijd het geval.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Is schoorsteenvegen verplicht?

In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is. Maar waar zit dan het addertje onder het gras? Dat is omdat verzekeraars ervan uit gaan dat je zelf al het redelijke doet om een schoorsteenbrand te voorkomen, zoals het regelmatig laten controleren en vegen van de schoorsteen. Bij schade veroorzaakt door een schoorsteenbrand zal ook altijd gecontroleerd worden of er sprake was van slecht onderhoud.

Ons advies is om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Indien je zeer regelmatig stookt, bijvoorbeeld als je de kachel als hoofdverwarming gebruikt, is het aan te raden om meer dan eenmaal per jaar te vegen.

Waarom is schoorsteenvegen belangrijk?

Waarom is schoorsteenvegen belangrijk?

Hoe zit het met brandverzekeringen?

Zelfs brandverzekeringen stellen vaak geen specifieke eisen aan het schoorsteenvegen. Wel kunnen zij in individuele gevallen specifieke eisen gaan stellen. Heeft jouw woning bijvoorbeeld een rieten kap? Dan kan de eis zijn dat je een vonkenvanger moet laten aanbrengen op de schoorsteen.

Moet ik de factuur van het schoorsteenvegen bewaren?

Heb je de schoorsteen laten vegen? Bewaar het bewijs (factuur) van de schoorsteenveger dan goed! Indien je geen bewijs hebt of je laat niet regelmatig de schoorsteen controleren en vegen, dan kan dit problemen veroorzaken bij een eventuele schadeafhandeling.

Kies een erkende schoorsteenveger

Er zijn verzekeraars die stellen dat een schoorsteenveger moet zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Om als schoorsteenveger toegelaten te mogen worden tot de ASPB moet de opleiding tot Gezel Schoorsteenveger worden gevolgd.

Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond

Op zoek naar een erkende schoorsteenveger?

Ben je op zoek naar een vakkundige schoorsteenveger? Dan ben je bij De Heide Smid aan het juiste adres! Wij zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond en onze schoorsteenvegers volgen dan ook opleidingen en cursussen. Tevens kunnen zij advies geven over veel aspecten wat te maken heeft met de schoorsteen, stookgedrag en veiligheid.

Neem gerust contact met ons op via 0314 – 631741 of via info@heidesmid.nl

Maak hier online een afspraak voor schoorsteenvegen

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1037 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Annelies, Zelehm
17-09-2021 |

Ze denken mee , kachel zetten verliep voorspoedig