De Heide Smid

Hoeveel m3 haardhout verbruik ik per jaar?

Hoeveel m3 haardhout verbruik ik per jaar?

Er is niet één duidelijk antwoord, het verschilt per situatie hoeveel m3 hout je per jaar stookt. Er zijn een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden.

De kachel – Een hoog rendement kachel verbruikt minder hout. Lees hier meer over rendement
De isolatie van je huis – Bij een slecht geïsoleerd huis verlies je veel warmte en heb je meer hout nodig om de ruimte warm te stoken.
Hoe vaak de kachel aanstaat – Bij een dagelijks gebruik van de houtkachel zul je meer hout verbruiken dan bij een af en toe een avond de houtkachel aan.
Het rookkanaal – Een verouderd rookkanaal zal ervoor zorgen dat er warmte verloren gaat via het kanaal. Hierdoor verbruik je meer hout.  Lees hier meer over rookkanalen 
De houtkeuze – Elke houtsoort heeft verschillende eigenschappen. Zacht hout bijvoorbeeld heeft een kortere brand duur dan hard hout, dit heeft weer invloed op het hoeveelheid hout dat je gebruikt. Lees hier meer over de hout keuze

 

 

De gezellige stoker:

In de avond wordt de houtkachel aangezet, in deze situatie is er sprake van een goed geïsoleerd huis, een goed rookkanaal en een kachel met een EcoDesign keurmerk, dat houdt in dat de kachel minimaal een rendement van 75% heeft.  In deze situatie zal je rond de 4-5m3 per jaar verstoken.

De dagelijkse stoker:

Je heb het grootste gedeelte van het jaar je kachel aan. De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30%  en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.

De bovenstaande situaties zijn richtlijnen, in jouw situatie kan dit dus anders zijn.

Brandhout bestellen doe je bij De Heide Smid

Via onze website is het mogelijk om verschillende soorten hout bij ons te bestellen. Dit wordt vervolgens door onze leverancier Masterfire, indien gewenst, thuis bij je bezorgt. Het hout bij Masterfire is ovengedroogd en heeft daarom de juiste vochtpercentage. Je kunt met deze brandstof direct gaan stoken!

Maak hier je bestelling

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1562 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Frank, Duiven
03-10-2023 |

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage was netjes en zeer zorgvuldig met oog om niets te beschadigen. Oude kachel en toebehorende nam men meteen mee. Wij zijn tevreden en laten ook het vegen elk jaar door De Heide Smid uitvoeren.

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage.. Lees meer