De belangrijkste factoren
Ongeacht het soort hout dat je gaat stoken in de kachel, ze moeten allemaal voldoen aan de standaardeisen van het juiste vochtpercentage, de afwezigheid van spijkers, verf & dergelijke en ze moeten de juiste grootte hebben.
Het vochtpercentage
Wanneer het hout te vochtig is, zal de haard erg lang bezig zijn met het verdampen van het water. Dit gaat ten koste van de warmte en het rendement. Daarnaast zorgt de combinatie van waterdamp met as voor stankoverlast in je omgeving en is het slecht voor je schoorsteenkanaal.
Te droog hout is eveneens niet goed. Dit zorgt er namelijk voor dat het te snel verbrandt en dus minder warmte afgeeft. Het brandstof vliegt er als ware doorheen.
Het beste is om brandhout te hebben met een vochtpercentage tussen de 15-20%. Dit geeft de meeste warmte tegen de minste overlast. Je kunt dit eenvoudig en snel meten door een vochtmeter haaks op de naden van het blok hout te zetten.
Bestel hier jouw vochtmeter
De afwezigheid van spijkers, verf & dergelijke
Bij het verbranden van geverfd hout komt er een chemische reactie vrij. Hierbij ontstaan stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid, kachel, rookkanaal en omgeving.
De juiste grootte van de houtblokken
Zorg er tenslotte voor dat de houtblokken niet te groot zijn. Bijvoorbeeld dat ze niet de randen van de verbrandingskamer raken en er wel meer dan 1 houtblok in past. Het vuur heeft namelijk ruimte en zuurstof nodig om op de juiste temperatuur te komen om een perfecte verbranding te bereiken. Bij de meeste kachels staat aangegeven wat de maximale lengte van een houtblok mag zijn. Ga hier dus ook niet overheen!