Het beste brandhout voor je houtkachel

Er zijn talloze soorten brandhout te bestellen. Eikenhout, berkenhout of beukenhout om er een paar te noemen. Maar welke is nou het beste voor je haard? En waar moet je dan op letten? Dat lees je in dit artikel.

De belangrijkste factoren

Ongeacht het soort hout dat je gaat stoken in de kachel, ze moeten allemaal voordoen aan de standaard eisen van het juiste vochtpercentage, de afwezigheid van spijkers, verf & dergelijke en ze moeten de juiste grootte hebben.

Het vochtpercentage

Wanneer het hout te vochtig is, zal de haard erg lang bezig zijn met het verdampen van het water. Dit gaat ten koste van de warmte en het rendement. Daarnaast zorgt de combinatie van waterdamp met as voor stankoverlast in je omgeving en is het slecht voor je schoorsteenkanaal.
Te droog hout is eveneens niet goed. Dit zorgt er namelijk voor dat het te snel verbrand en dus minder warmte afgeeft. Het brandstof vliegt er als ware doorheen.

Het beste is op brandhout te hebben met een vochtpercentage tussen de 15-20%. Dit geeft de meeste warmte tegen de minste overlast. Je kunt dit eenvoudig en snel meten door een vochtmeter haaks op de naden van het blok hout te zetten.

Bestel hier jouw vochtmeter

De afwezigheid van spijkers, verf & dergelijken

Dit punt spreekt eigenlijk voor zich. Het is zeer slecht voor de kachel zelf en daarnaast zorgt dit voor chemische reacties. Deze brengen vervolgens schade toe aan uw rookkanaal en buiten aan uw directe woonomgeving.

De juiste grootte van de houtblokken

Zorg er tenslotte voor dat de houtblokken niet te groot zijn. Bijvoorbeeld dat ze niet de randen van de verbrandingskamer raken en er wel meer dan 1 houtblok in past. Het vuur heeft namelijk ruimte en zuurstof nodig om op de juiste temperatuur te komen het een perfecte verbranding te bereiken. Bij de meeste kachels staat aangegeven wat de maximale lengte van een houtblok mag zijn. Ga hier dus ook niet overheen!

Het soort brandhout

Dan tenslotte het antwoord op de vraag: ‘Welke houtsoort is het beste voor je haard?’
Die is er niet. Dat hangt volledig af van jouw stookgedrag en doel. Wanneer je bijvoorbeeld een lange avond wilt stoken met zo min mogelijk verbruik, dan is essenhout een geschikte optie. Wil je juist heel veel warmte in relatief korte tijd, dan kun je beter kiezen voor berken- of elzenhout. Ga dus voor jezelf na wat je doel is en stem daar je brandhout op af.

Op onze website vind je een overzicht met daarin alle eigenschappen van de verschillende soorten hout:

Klik hier voor het overzicht

Brandhout bestellen

Ben je er al uit welke soort brandhout je graag wil gebruiken. Dan kun je deze eenvoudig online bij ons bestellen. Optie tot thuisbezorgen is mogelijk

Bestel hier je brandhout

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 979 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Sten, Hengelo gld
16-04-2021 |

Houtkachel gekocht Hwam 3120 bij de Heidesmid. Prettig gesprek gehad met de adviseur daarna besloten de kachel daar te kopen. De adviseur had veel kennis van zaken en was een prettig persoon. Na de aflevering zagen we een kras op de pijp. Dit loopt nog maar ik ga ervan uit dat dit naar wens wordt opgelost.