De Heide Smid

Het aanleggen van een nieuw rookkanaal

Je besluit een hout-, gas- of pelletkachel te kopen, houdt er dan rekening mee dat je een nieuw rookkanaal moet aansluiten. In sommige gevallen is deze al aanwezig doordat de vorige eigenaren een haard hadden, in andere gevallen moet er een nieuwe worden aangelegd. Eveneens komt het voor dat het oude kanaal alsnog verwijderd moet worden, omdat het kanaal verouderd is of niet geschikt is voor de gekochte kachel. Kortom, in dit artikel lees je alles over het aanleggen van een nieuw kanaal!

 1. Het type kanaal
  1. Nieuw rookkanaal bij een houtkachel
  2. Nieuw rookkanaal bij een gashaard
  3. Nieuw rookkanaal bij een pelletkachel
 2. De aanwezigheid van een gemetseld schoorsteenkanaal
 3. Het juiste uitmondingsgebied
 4. Extra maatregelen bij een rieten dak
 5. Soort plafond
 6. Aftimmeren
 7. Gemiddelde kosten
 8. Laat je adviseren bij De Heide Smid

Het type kanaal

Afhankelijk van het type haard dat je kiest, zal er een ander rookkanaal gebruikt worden. Dit heeft te maken met de verschillen in warmte en gassen die vrijkomen bij de kachels.

Een enkelwandig kanaal

 • Nieuw rookkanaal bij een houtkachel

Kies je voor een houtkachel, dan bestaat het rookkanaal voornamelijk uit enkelwandige en dubbelwandige stukken. Enkelwandig bij de onbrandbare materialen in het huis en dubbelwandig in de buurt van mogelijk brandbare materialen. Denk bijvoorbeeld aan een houten trap of een scheidingsmuur.

De diameter van een kanaal bij een houtkachel is in de meeste gevallen 150 millimeter. Dit komt doordat de haard dit nodig heeft om de bij de verbranding vrijgekomen gassen zo optimaal mogelijk af te kunnen voeren naar buiten.

Een dubbelwandig kanaal

 • Nieuw rookkanaal bij een gashaarden

Bij gashaarden wordt veelal gekozen voor een concentrisch rookkanaal. Deze lijkt op een dubbelwandig rookkanaal zoals bij een houtkachel, maar zit toch anders in elkaar. Waar bij een houtkachel de buitenwand dient als extra isolatie tegen de enorme hitte, zorgt bij een concentrische buis de buitenwand voor de toevoer van verse lucht naar de haard. In de binnenste wand wordt dan vanzelfsprekend de warmte afgevoerd.

Bij een gashaard verschilt de diameter nogal eens. Dit heeft te maken met de grootte van de haard en het vermogen. Desondanks komt het vaker voor dat de diameter 125 of 130 millimeter is in plaats van 150. Dit is, omdat in tegenstelling tot een houtkachel, er geen as en roet vrijkomt. Er wordt namelijk gas verbrand en dat laat niks achter in het kanaal.

Een concentrisch kanaal

 • Nieuw rookkanaal bij een pelletkachel

Pelletkachels zit qua rookkanaal een beetje tussen beiden in. Het gebruikt net als een houtkachel brandstof waar as en roet bij vrij komt. Echter heeft het veelal een enkelwandig kanaal dat nog dunner is dan die van een gashaard. De reden hiervoor is veelal omdat het rendement van pelletkachels ongekend hoog is (soms wel > 95%) en er dus bijna geen deeltjes overblijven. Tevens bereikt de pelletkachel niet de temperatuur van een houtkachel, dus is een dubbelwandig kanaal niet nodig. Een concentrisch kanaal is niet nodig, omdat hiervoor een andere toevoer wordt gebruikt.

De diameter van een gemiddeld rookkanaal bij dit type haard is 110 millimeter.

Een flexibel kanaal

De aanwezigheid van een gemetseld schoorsteenkanaal

De kans is er dat in jouw woning een gemetseld schoorsteenkanaal aanwezig is. Het is zeer verstandig om hier niet direct een kachel op aan te sluiten, maar er eerst een (flexibel) kanaal doorheen te laten trekken. Waarom dat belangrijk is om te doen en welke voordelen je daar uit haalt, lees je in een ander artikel dat volledig ingaat op dit onderwerp.

Lees het artikel hier!

Een gemetseld schoorsteenkanaal

Het juiste uitmondingsgebied

Een van de belangrijkste punten bij het aansluiten van een rookkanaal, is dat hij eindigt in het juiste uitmondingsgebied. Dit is het gedeelte (meestal op het dak) waar de rookgassen het snelst worden meegenomen door de wind en dus zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt.

Meer weten over het uitmondingsgebied en hoe dit in jouw situatie zit? Ga dan in gesprek met een van onze verkopers. Met een beetje informatie kunnen zij al een uitstekende inschatting maken.

Extra maatregelen bij een rieten dak

Een rieten dak is extra vatbaar voor brand en daarom is het verstandig en tevens zelfs verplicht om hier extra maatregelen voor te nemen. Degene die het eerste naar voren komt, is het toepassen van een vonkenvanger bij de schoorsteen. Het kan voorkomen dat er uit de schoorsteen een kleine vonk vrijkomt. Om te voorkomen dat dit brand veroorzaakt op het dak, sluiten we dit aan. Laat je informeren door een ervaren professional voor nog meer voorzorgsmaatregelen bij dit onderwerp.

Soort plafond

Afhankelijk van het soort plafond dat in de woning aanwezig is, worden er andere materialen en maatregelen gebruikt. Bij een betonnen plafond kost het meer tijd om een gat te maken, maar is er minder nodig tegen brandbaarheid. Een houten plafond daarentegen is eenvoudiger voor het zagen van een gat, maar vergt meer werk om ervoor te zorgen dat het kanaal niet te dicht bij het ontvlambare hout komt.

Aftimmeren

Niet elk huis leent zich ervoor om het kanaal te kunnen wegwerken tussen de muren of in het gemetselde schoorsteenkanaal. In dat geval loopt deze dus langs de muren zelf naar boven. Aangezien dit gevaarlijk kan zijn voor mens en ontvlambare materialen, wordt het kanaal afgetimmerd. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de eigenschappen van het rookkanaal en de geldende regelgeving. Je zult de buizen dus nooit onafgewerkt door het huis zien lopen.

Gemiddelde kosten

Vanzelfsprekend is iedere situatie anders. Een andere haard, het type rookkanaal, het uitmondingsgebied, het soort dak, etc.. Dit alles heeft direct invloed op het kostenplaatje. Daarom zijn wij uitgegaan van een gemiddelde prijs welke je in een meest eenvoudige en optimale situatie kwijt bent. Deze is te zien in de afbeelding hieronder. Er is gebruik gemaakt van een houtkachel.

Als je alle onderdelen (oftewel, het materiaal) in dit voorbeeld, exclusief haard, bij elkaar optelt kom je uit op een bedrag van rond de 2000 euro. Hierbij moet eventueel nog rekening gehouden worden met andere kosten, zoals het boren van gaten in beton en andere verbouwende werkzaamheden.

Let op: in onderstaand schema is uitgegaan van een meest eenvoudige en optimale situatie. In jouw situatie kan de prijs anders uitvallen!

Laat je adviseren bij De Heide Smid

Wil je graag weten wat er mogelijk is bij jouw eigen woning, dan helpen onze ervaren verkopers je graag verder! Aan de hand van jouw persoonlijk wensen, duidelijke foto’s van de situatie, Google Maps en eventueel een tekening van het huis kunnen wij al een gerichte inschatting maken.

Maak een afspraak

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1114 reviews
 • Onafhankelijk beoordeeld
 • DE erkend installateur
 • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Johan , Lievelde
27-09-2022 |

Het plaatsen van een prachtige inzet houtkachel is op een door twee geweldige monteurs op een vakkundige wijze uitgevoerd. Er zijn tijdens de werkzaamheden regelmatig vragen uitgewisseld met de monteurs die werden beantwoord met bruikbare informatie. Daar heb ik veel van opgestoken, hahaha echt toepasselijk hé ! Ik wil hun nogmaals bedanken voor het plaatsen. Graag zou ik ook gebruik maken van de schoorsteen reiniging maar daar is nu een klantenstop op had ik begrepen, jammer dat echte trouwe DEHEIDESMID klanten geen streepje voor hebben, hahaha. Maar goed , ik hou 't in de smiezen wanneer het weer mogelijk wordt.

Het plaatsen van een prachtige inzet houtkachel is op een door twee geweldige monteurs op een vakkundige wijze uitgevoerd. Er zijn tijdens de werkzaam.. Lees meer