Elektrische verwarming als hoofdverwarming, kan dat?

Elektrische verwarming als hoofdverwarming, kan dat?

Steeds meer mensen kiezen thuis voor een elektrische haard. Een elektrische haard heeft namelijk veel voordelen. Het is een milieuvriendelijke oplossing en bovendien zijn de vlammen die een elektrische haard nabootst, haast niet meer van echt te onderscheiden. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om een verwarmingselement toe te voegen aan een elektrische haard, waardoor de haard ook warmte afgeeft. Veel mensen vragen zich dan ook af: “is het mogelijk om de elektrische haard als hoofdverwarming te gebruiken?”. In dit artikel geven we antwoord op die vraag.

 

Geschikt als bijverwarming, maar niet als hoofdverwarming

Eigenlijk geeft de titel van deze alinea al antwoord op de vraag of elektrische verwarming kan dienen als hoofdverwarming. Nee, dat kan helaas (nog) niet.

Een elektrische haard kan een verwarmingselement bevatten. Hierdoor is een elektrische haard tot (vaak) maximaal 2000 Watt (2 kW) in te stellen. Hij geeft hiermee voldoende warmte af om een bepaalde ruimte te verwarmen. Denk aan een woonkamer, veranda, serre of slaapkamer. In de nazomer of herfst zal dit voldoende zijn, maar wanneer het echt kouder wordt niet meer. Ook een gehele verdieping of een geheel huis verwarmen is niet mogelijk. Elektrische verwarming kan voor nu dus prima dienen als bijverwarming, maar niet als hoofdverwarming.

Wat brengt de toekomst ons?

Innovaties volgen zich nog steeds in rap tempo op, zo ook bij elektrische haarden. Er blijven nieuwe modellen op de markt komen. Deze haarden geven steeds meer warmte af. Hierbij kun je denken aan 3000 Watt (3 kW). Een volledig huis verwarmen is ook daarmee nog niet mogelijk, maar het verwarmen van een benedenverdieping is dan wellicht mogelijk. Dit hangt ook af van verschillende factoren: is de woning goed geïsoleerd? Hoe groot is de benedenverdieping en is er een open trap aanwezig? Deze factoren zijn van grote invloed.


Wij helpen je verder!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar onze elektrische haarden? Bekijk dan hier ons ruime assortiment.

Heb je nog vragen? Natuurlijk hebben we bij de Heide Smid hebben ervaren specialisten rondlopen die ze graag beantwoorden.

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1040 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Leander, RENKUM
22-09-2021 |

Goed advies, prettige manier van communiceren en uitstekende uitvoering van werkzaamheden met oog voor detail. Erg tevreden met het resultaat.