De Heide Smid

Een pelletkachel kopen: waar moet je op letten?

Stoken met samengeperste houtkorrels

De pelletkachel wordt vaak gezien als de oplossing wanneer men geen houtkachel wil, maar toch graag met een biologische brandstof stookt. Dit type kachel is zeer geschikt voor het verwarmen van bepaalde ruimtes of zelfs de gehele woning. Waar je echter op moet letten bij de aanschaf van een pelletkachel, leggen wij je uit in dit artikel.

Doel en vermogen

Over het algemeen wordt er voor een pelletkachel gekozen vanwege het feit dat een bepaalde ruimte, of zelfs het huis (gedeeltelijk) verwarmd moet worden. De meeste klanten kiezen deze haardsoort dus niet vanwege het mooie vuur. Pelletkachels kunnen zowel alleen een enkele ruimte verwarmen of het gehele huis. In dat geval wordt er gesproken van een pellet CV-kachel of pellet CV-ketel. Ook hierbij geldt de regel: 1 kW is genoeg om 10 m2 van het huis te verwarmen.

Het geluid

In tegenstelling tot een hout, gas of een elektrische kachel, is een pelletkachel veelal niet volledig geluidstil. Dit komt door de convectie ventilatoren die in de kachel zitten en door het automatisch bijvullen van de pelletkorrels in de verbrandingskamer. Heb je dus liever een volledig stille haard, dan kun je wellicht beter niet voor een pelletkachel kiezen.

De juiste merken

Het is zeer verleidelijk om voor een pelletkachel te kiezen die in China of elders in zuid-oost Azië geproduceerd is. Deze varianten zijn namelijk vaak een stuk goedkoper. Echter, de kwaliteit en de eventuele garantie zijn een stuk minder positief. Mensen die deze haarden aanschaffen komen vaak voor vervelende verrassingen te staan. Kies daarom altijd voor A-merken als het gaat om pelletkachels. Bij De Heide Smid verkopen wij enkel deze merken. De meest bekende en betrouwbare merken zijn: Nordic Fire, Rika en MCZ.

Benodigd onderhoud

Bij een houtkachel dien je jaarlijks je schoorsteen te laten vegen. Als je een gashaard hebt is een jaarlijkse onderhoudsbeurt gewenst. Maar wat als je een pelletkachel hebt? In dat geval dien je jaarlijks de schoorsteen te laten vegen en tegelijkertijd de pelletkachel een onderhoudsbeurt te geven. Je brandt namelijk, net als bij een houtkachel, een biologische brandstof. Daar komt roet bij vrij en dus dient de schoorsteen jaarlijks geveegd te worden. De pelletkachel geeft vaak jaarlijks zelf aan of het toestel toe is aan onderhoud. In de meeste gevallen zit de pelletkachel aangesloten op een kort kanaal. Dan kan het schoorsteenvegen en het plegen van onderhoud in een enkele afspraak. Wanneer het kanaal van de pelletkachel langer is dan 4 meter, dient er een aparte afspraak gemaakt te worden voor het schoorsteenvegen.

Bekijk hier de prijzen voor het onderhoud

Bekijk hier de prijzen voor het schoorsteenvegen

Design

Je wilt dus een pelletkachel in je woonkamer hebben, daar ben je over uit. Dan moet deze ook nog passen bij de inrichting en de stijl van je huis! Gelukkig zijn de pelletkachels in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. De meest voorkomende varianten hebben een modern of klassiek uiterlijk, waarbij de leidende kleur zwart is. Een paar jaar geleden waren er enkel nog vrijstaande varianten, maar tegenwoordig maakt ook de inbouw variant zijn intrede op de markt. De keuze is dus aan jou.

Hulp nodig? Wij helpen je!

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag samen met jou de geschikte pelletkachel vinden. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom je graag een pelletkachel zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom dus gerust lang in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.

Bezoek onze showroom

Maak direct een afspraak

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1503 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Kitty, Lochem
01-06-2023 |

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte een geaard stopcontact in de kamer aangelegd. Ondanks de kosten ben ik heel blij met mijn kacheltje.

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte ee.. Lees meer