De Heide Smid

Een inbouw gashaard buiten onder je veranda of overkapping

Bij een tuinhaard denkt men al snel aan een vrijstaande houtkachel, een vuurschaal of een gashaard op wieltjes. Wat veel mensen niet weten, is dat een inbouw (doorkijk)gashaard in de tuin eveneens tot de mogelijkheden behoort! Op deze manier hetzelfde gevoeld als in een woonkamer, maar dan buiten in de achtertuin.

Onder je overkapping of in de serre

Wanneer je in de tuin een overkapping hebt (met of zonder glazen wand) dan zou een reguliere inbouw gashaard tot de mogelijkheden behoren. Dit heeft er mee te maken dat je namelijk in deze situatie vrijwel geen hinder hebt van de verschillende weersinvloeden op de kachel. Dus afhankelijk van de grote van de ruimte, het rookkanaal en de uitmonding behoort een inbouw gaskachel hier zeker tot de mogelijkheden.

Voor een serre geldt grotendeels hetzelfde verhaal. Voordeel hierbij is dat de serre vrijwel een volledig afgesloten ruimte is en je dus nog minder van doen hebt met de invloeden van het weer. Waar je wel op moet letten, is van welk materiaal de serre van gebouwd is. Dit vanwege het aan te leggen rookkanaal. Bij een serre van hout gelden namelijk andere regels dan bij een serre van metaal in verband met de ontbrandbaarheid van hout.

Weersbestendige inbouwhaarden

Mocht de inbouw gashaard nou wel meer te maken krijgen met de Nederlandse weerinvloeden, dan zijn er speciale haarden beschikbaar die hiervoor ontwikkelt zijn. Het beste voorbeeld hiervan is de Outdoor-serie van Element4. Deze zien er exact hetzelfde uit als een normale gashaard voor in de woning, maar heeft twee belangrijke aanpassingen:

  1. Een RVS-omlijsting

Vanzelfsprekend is er in de buitenlucht meer vocht aanwezig dan binnen in huis. Denk aan regen, hagel of mist. Om te voorkomen dat er roest op gaat treden, is de omlijsting van de haard van roestvrijstaal gemaakt. Dit wordt niet gebruikt bij de kachels die bedoeld zijn voor binnenshuis. Dat is het eerste aanzienlijke verschil.

  1. Waterproof-box

De tweede aanpassing om de Outdoor-serie van Element4 weerbestendig te maken, is de Waterproof-box. In een moderne gashaard zit namelijk de nodige elektriciteit voor onder andere de afstandsbediening, het opstarten van de haard en de bepaling van de temperatuur. Deze zitten verwerkt aan de zijkant van de schouw achter een deurtje. Bij een reguliere inbouwhaard zijn deze ruimtes niet volledige water- en vochtdicht. Dit is namelijk niet nodig in een huis. Maar aangezien we hier praten over een haard die deels buiten staat en en elektriciteit en water geen goede combinatie is, hebben ze daar bij Element4 iets op bedacht. De outdoor-serie van deze haarden zijn namelijk voorzien van een waterafstotende box. Zo zijn de bedrading en andere elektrische componenten afgeschermd. Er niks bij.

Advies op maat voor jouw situatie? Wij helpen je verder!

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag samen met jou de geschikte gashaard vinden. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom je graag een gaskachel zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom dus gerust lang in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.

Bezoek onze showroom

Maak direct een afspraak

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1442 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Michal, Giesbeek
14-03-2023 |

Vriendelijk personeel. Goede documentatie betreffende de aankoop. Goede communicatie. Snelle levering en installatie. Vakkundige installatie.