De Heide Smid

Een houtkachel voor ieder budget

Welke houtkachel past bij jou?

Een zoektocht naar een geschikte houtkachel kan soms vrij lastig zijn. Wat is mijn budget? Wat zijn daarbinnen de bekendere merken? Waar staan zij bekend om? Daar geven we jou in dit artikel wat meer duidelijk in. Hier vind je een houtkachel voor ieder budget!

Tot 1000 euro: De Morso 1010

De Morso 1010 is een uitstekende instaphaard welke ook nog eens meer dan voldoende warmte afgeeft aan de ruimte. Hij is compact, van uitstekende kwaliteit en heeft een designvol uiterlijk. Voor een haard onder de 1000 euro heeft deze haard de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Bekijk hier het product:

1000 tot 2000 euro: Dik Geurts, Dovre en Wiking

De meeste houthaarden zullen tussen in de categorieën 1000-2000 euro en 2000-4000 euro vallen. Wil je in de eerstgenoemde categorie graag een zeer degelijke houtkachel kiezen? Dan raden wij je aan om eens naar de haarden van Dik Geurts, Dovre en Wiking te gaan kijken.

Dik Geurts is onderdeel van het bekende merk DRU en is al jarenlang een van dé toonaangevende kachelleveranciers. De kwaliteit van deze haarden is gegarandeerd hoog.

Uitgelichte Dik Geurts haarden:

Dovre is eveneens een kwalitatief goed merk. Zij onderscheiden zich daarnaast met name in het feit dat ze gebruik maken van een uiterst modern emailleer installatie. Hierdoor kunnen zij haarden in aansprekende kleuren aanleveren.

Uitgelichte Dovre haarden:

Het Deense merk Wiking maakt bij haar houtkachels gebruik van een uniek verbrandingssysteem. Deze zorgt ervoor dat de verbranding vele malen effectiever is en ook de CO2-uitstoot lager ligt. Een bijkomend voordeel voor de klant is dat door de betere verbranding de ruit van de kachel perfect schoon blijft.

Uitgelichte Wiking haarden:

2000 tot 4000 euro: De Barbas en Hwam kachels

In deze prijsklasse komen  de meeste houtkachels naar voren. Als we hier twee merken van mogen uitlichten, dan zijn dat Barbas en Hwam.

Barbas is al decennia lang een van de toonaangevende namen in de kachelbranche. Zij staan bekend om een goede luchthuishouding, veilige verbrandingsprocessen, gecontroleerde zuurstoftoevoer en rookgasafvoer. Bij dit merk ben je verzekerd van een A-klasse haard.

Uitgelichte Barbas haarden:

Hwam is net als Wiking een Deens merk. Ze worden ook in dezelfde fabriek geproduceerd. Het bijzondere aan de Hwam houtkachel is het mogelijke SmartControl-systeem. Hierdoor regelt de haard het gehele verbrandingsproces. Het enige wat jij als stoker hoeft te doen, is hout bij te vullen (wanneer de app dit aangeeft) en het aan te steken.

Uitgelichte Hwam haarden:

4000 tot 6000 euro: De Leenders en Spartherm haarden

Bij deze prijsklasse praat je bij houtkachels al vrij snel over echt de grotere jongens. Deze zullen meer vierkante meter moeten verwarmen dan een standaard woonkamer. Daarnaast zijn deze haarden veelal voorzien van bijvoorbeeld speksteen of ander warmte vasthoudend materiaal. Hier komen vooral de Leenders en Spartherm haarden naar voren.

Het eerste merk, Leenders, ontwerpt en produceert haar houtkachels volledig in Nederland. Centraal in hun bedrijfsfilosofie staan de kernwoorden: vuur, versimpeling en duurzaamheid. Bij Leenders is een mooi vlambeeld cruciaal en moet dit samen gaan met een eenvoudige bediening plus milieuvriendelijkheid.

Uitgelichte Leenders haarden:

Net als Dik Geurts is Spartherm eveneens onderdeel van DRU. Deze haarden staan bekend om hun hoge rendement en uitstekend regelbare schone verbranding. Sommige modellen zijn regelbaar met een touchscreen of een afstandsbediening. Zo kun je tot op de graad precies de gewenste temperatuur van de haard regelen en gaat de deur automatisch open.

Uitgelichte Spartherm haarden:

6000 euro of meer: Nordpeis Salzburg XL

Er bestaan vrijwel geen haarden die (exclusief opties) meer dan 6000 euro kosten. Een haard welke dat wel doet, is de Nordpeis Salzburg XL. Dit een houtkachel die voornamelijk omringd wordt door zeer veel speksteen. Dit zorgt ervoor dat de haard nog zeer lange tijd nadat het vuur gedoofd is, prettige warmte afgeeft aan de woonkamer.

Bekijk hier het product:

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1562 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Frank, Duiven
03-10-2023 |

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage was netjes en zeer zorgvuldig met oog om niets te beschadigen. Oude kachel en toebehorende nam men meteen mee. Wij zijn tevreden en laten ook het vegen elk jaar door De Heide Smid uitvoeren.

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage.. Lees meer