De Heide Smid

Een houtkachel kopen: waar moet ik op letten?

Zo kies je de geschikte warmtebron in jouw woonkamer

Je zit er al een tijdje over na te denken om een kachel aan te schaffen voor in je woonkamer. Nu is de eerste gedachte een houtkachel, maar hoe kies je de juiste uit? Wij geven je een aantal punten om rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar jouw perfecte hout gestookte haard. Zodat jij vervolgens de juiste keuze kunt maken!

Wat is je doel?

Het allereerste wat je je af moet vragen, is welk doel je hebt met de aanschaf van de houtkachel. Is het puur voor de sfeer? Of dient het echt als een verwarmingselement in de woonkamer? Misschien wil je er zelfs wel het hele huis mee verwarmen! Het doel heeft invloed op de grootte en de bouw van de kachel. Zorg er dus eerst voor dat je voor ogen hebt wat je ermee wilt bereiken.

De grootte van de kamer

Vervolgens is het belangrijk om in beeld te krijgen hoe groot het oppervlakte is van het te verwarmen gebied. Warmte van de kachels wordt aangeduid in kiloWatt (kW). Het is deels afhankelijk van de isolatiegraad in het huis, maar gemiddeld kun je aanhouden dat je met 1 kiloWatt ongeveer 10 m2 verwarmt. Is je kamer dus 40 m2, dan heb je een haard nodig dat 4 kW aan warmte uitstraalt.

Hoeveel vermogen jouw droomhaard nodig heeft, vind je uitgebreid terug in dit artikel.

Al aanwezige kanalen

Voordat je een houtkachel bij ons komt uitkiezen, is het goed om te weten of er momenteel al een kanaal aanwezig is in de woning. Zo ja, dan kan hier eventueel de haard op worden aangesloten. Zo niet, dan zullen wij moeten overleggen op welke manier en of wij deze kunnen gaan aanleggen.

Let op! Bij het aanleggen van een kanaal worden uiteraard kosten berekend.

Model en budget

Houtkachels zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor gietijzer, staal, speksteen of presolith. Tevens zijn er bij alle kachels een aantal opties om je haard verder te personaliseren. Houdt hierbij wel rekening met het vooraf opgestelde budget en de hierboven beschreven punten. Een gietijzeren haard is bijvoorbeeld goedkoper dan een speksteen houtkachel, maar een speksteen houtkachel geeft vaak meer en langer warmte af aan de ruimte.

Vrijstaande houtkachels

√ Eenvoudig te plaatsen
√ Goedkoper dan inzet/inbouw haarden
√ Verschillende kleuren en opties mogelijk
Χ Veelal zichtbare rookkanalen
Χ Neemt ruimte in de woonkamer in

Bekijk ze hier

Inzet houtkachels

√ Wordt ingebouwd in een al bestaande situatie
√ Schoner alternatief voor open haard
√ Goedkoper dan inbouwhaard
Χ Veelal een lager vermogen
Χ Zichtbare randen & kaders

Bekijk ze hier

Hout inbouwhaarden

√ Vooral voor nieuwe situaties
√ Hoger rendement
Χ Externe luchttoevoer nodig
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing

Bekijk ze hier

Hout doorkijkhaard

√ Inbouwen in bestaande muur
√ Oa. inzetten als roomdivider
√ Warmte/sfeer van alle kanten
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing
Χ Duurder dan inbouwhaard

Bekijk ze hier

Hulp nodig? Wij helpen je verder!

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren verkopers rondlopen die graag samen met jou de geschikte houtkachel vinden. Door een foto van de situatie mee te nemen, het aantal te verwarmen m2 en de reden waarom je graag een houtkachel zou willen hebben, help je ons al een heel eind op weg. Kom dus gerust lang in een van onze showrooms en tijdens een kopje koffie nemen wij de mogelijkheden met je door.

Bekijk al onze houtkachels

Bezoek onze showroom

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1503 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Kitty, Lochem
01-06-2023 |

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte een geaard stopcontact in de kamer aangelegd. Ondanks de kosten ben ik heel blij met mijn kacheltje.

Bij de verkoop is niet vermeld dat er een geaarde stopcontact nodig was om te verwarmen, dus bij mij is een nieuwe meterkast en via de kruipruimte ee.. Lees meer