Een houtkachel aangesloten op een gemetseld kanaal

Tijdens het schoorsteenvegen of op het moment dat er nieuwe klanten bij ons in de showroom komen, zien we het nog wel eens voorbij komen. Een kachel dat aangesloten is op een gemetseld kanaal. Wat dit precies inhoudt en waarom wij dit zelf niet adviseren, lees je in dit artikel.

Gemetselde kanalen: vooral nog sprake van bij oude huizen

Wanneer een houtkachel geïnstalleerd is op een gemetseld kanaal betekent dat de rookgassen direct naar buiten gaan via een verticaal kanaal van gemetselde bakstenen in het huis. Je ziet dit nog in veel oude huizen, die gebouwd zijn in de tijd dat er nog geen centrale verwarming bestond. Het gemetselde kanaal bevindt zich in dat geval meestal centraal in het huis. De openhaard zit vervolgens in de woonkamer. Op deze manier kan het kanaal het gehele huis verwarmen, doordat de bakstenen warm worden door de hete verbrandingslucht.

Is een gemetseld rookkanaal geschikt voor een houtkachel?

Sinds die tijd is er veel veranderd en is er onderzoek gedaan naar het optimale stookgedrag. Het bleek dat stoken op een gemetseld kanaal meerdere nadelen met zich mee brengt. Zo is het bijvoorbeeld dat het de haard veel energie en tijd kost om het gehele kanaal van koude bakstenen op te warmen. Deze energie en vermogen kan niet worden gebruikt om de kamer te verwarmen. Je zult dus een lager rendement behalen. Tevens gaat door de temperatuurverschillen veel zuurstof in de woonkamer verloren . Gevolg hiervan is dat de volledige verbranding niet wordt bereikt.

Enkele nadelen van een gemetseld kanaal

Χ Lager rendement
Χ Geen volledige verbranding
Χ Duurt lang om op temperatuur te komen
Χ Neemt veel zuurstof uit de woonkamer weg
Χ Veel energie en vermogen gaat verloren aan het opwarmen van het kanaal

Χ Mogelijk een te groot kanaal voor een kleinere haard
Χ Lastiger om te vegen
Χ Milieuonvriendelijk
Χ Stankoverlast in het huis en omgeving

De oplossing

Het gehele gemetselde kanaal weghalen en een nieuwe aanleggen is uiteraard niet nodig. De oplossing hiervoor is het aanleggen van een flexibel kanaal door het al bestaande gemetselde kanaal. Deze zogenoemde ‘flex’ wordt vervolgens aangesloten op de haard en de uitmonding van de schoorsteen.

De voordelen van een flexibel kanaal

Het eerste voordeel van het flexibele kanaal zit al in de naam, hij is namelijk flexibel en dus in staat eenvoudig bochten om te gaan. Daarnaast zijn er nog verschillende voordelen betreft de verbranding van de haard. Allereerst is het kanaal snel op temperatuur, helemaal ten opzichte van het gemetselde kanaal. Dit zorgt ervoor dat de trek beter om gang komt en er minder energie verloren gaat. Directe gevolgen daarvan zijn weer het bereiken van een volledigere verbranding, meer warmte in de ruimte en een mooier vlambeeld. Op hun beurt zorgt dit weer voor een hoger rendement en minder uitstoot naar het milieu.

Enkele pluspunten van een flexibel kanaal

Hoger rendement
Volledige verbranding
Sneller op de juiste temperatuur
Mooier vlambeeld
Vermogen en energie zorgt voor meer warmte in de woonkamer

Kleinere haard mogelijk
Eenvoudig schoon te houden tijdens schoorsteenvegen
Beter voor het milieu
Minder stank en overlast in huis en in de omgeving

Advies van De Heide Smid

Wij adviseren om in alle gevallen een flexibel kanaal door het gemetselde kanaal te trekken, vanwege de hierboven uitgebreid benoemde voordelen en nadelen. Als bedrijf gaan we zelfs zo ver dat onze monteurs nooit een kachel zullen installeren op een gemetseld kanaal zonder eerst een flexibel kanaal erdoor te hebben getrokken. Alleen op deze manier kunnen wij gegarandeerd het beste resultaat voor onze klanten afleveren.

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1040 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Leander, RENKUM
22-09-2021 |

Goed advies, prettige manier van communiceren en uitstekende uitvoering van werkzaamheden met oog voor detail. Erg tevreden met het resultaat.