Een haard zonder rookkanaal, kan dit?

Wel een haard, maar geen kachelpijp. Wat zijn de mogelijkheden?

Een kachel in je woonkamer hebben, zonder dat de hele aansluiting van een rookkanaal en schoorsteen hierbij komt kijken. Is dit een mogelijkheid? Sommige mensen vragen het zich af, daarom gaan wij daar in dit artikel verder op in.

Houtkachel of pelletkachel plaatsen zonder schoorsteen

Wanneer je op zoek bent naar een houtkachel, maar je wil geen rookkanaal, kun je dit assortiment beter overslaan. Het is namelijk niet mogelijk om een houtkachel in huis te zetten zonder een kanaal aan te sluiten. De vrijgekomen verbrandingslucht die ontstaat moet simpelweg ergens naar toe worden afgevoerd. Het is tevens niet toegestaan om dit kanaal desnoods horizontaal uit de gevel naar buiten aan te sluiten. De reden hiervoor is dat een houtkachel genoeg trek nodig heeft en het volgens de regelgeving verplicht is dat de schoorsteen zich in het juiste uitmondingsgebied bevindt.

Gashaard plaatsen zonder schoorsteen

Bij een gashaard is het, net als bij de houtkachel, verboden en onmogelijk om niet gebruik te maken van een rookafvoer. Er mag dan geen as vrijkomen, de warme opstijgende lucht moet nog altijd afgevoerd worden. In tegenstelling tot de houtkachel mag bij de gashaard wel gebruik gemaakt worden van de geveldoorvoer. Dit is wanneer een kanaal via de muur van een huis naar buiten gaat. Dus niet via de nok van een huis. Een schoorsteen is om deze reden niet noodzakelijk. Het zorgt er tevens voor dat je meer bewegingsvrijheid hebt wat betreft de plaats van de haard. Echter, het is wel afhankelijk van de regelgeving of je een geveldoorvoer op een bepaalde plaats mag monteren. Laat je hierover altijd eerst informeren door een erkend bedrijf!

Alternatief 1: de elektrische haard

Mocht je écht geen rookkanaal willen aanleggen, dan is een elektrische haard een prima alternatief. Tegenwoordig zijn sommige van deze vuren vrijwel niet meer te onderscheiden van een natuurlijk vuur. Daarnaast is het in veel gevallen stekker in het stopcontact en je bent klaar. Meestal geven de elektrische haarden uit zichzelf geen warmte af. Er kan dan gekozen worden voor een optie tot verwarmingselement.

Wij geven je een ruime keuze

Bekijk alle elektrische haarden

Alternatief 2: de bio-ethanol haard

Het tweede alternatief is een haard dat brand op bio-ethanol. Dit is een volledig biologische brandstof gemaakt van mais, tarwe, suikerbieten en rogge. Door het aanwezige reservoir van de bio-ethanol haard te vullen met de brandstof, stook je extreem veilig en goedkoop. Bij het stoken komt er enkel waterdamp vrij en een kleine hoeveelheid (niet-schadelijke) koolstofdioxide. Er is dus geen rookkanaal nodig bij deze haarden. Een avondje stoken kost ongeveer anderhalve euro.

Alle bio-ethanol haarden vind je hier

Bekijk het volledige assortiment

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1040 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Leander, RENKUM
22-09-2021 |

Goed advies, prettige manier van communiceren en uitstekende uitvoering van werkzaamheden met oog voor detail. Erg tevreden met het resultaat.