De Heide Smid

Een gashaard aansluiten op een bestaand schoorsteenkanaal

Stel, je hebt een nieuwe woning gekocht met daarin een bestaand rookkanaal. Je wil daar graag een gashaard plaatsen, maar vraag je je af of dit direct op het bestaande kanaal kan worden aangesloten. Dit scheelt immers in de kosten. Wij gaan daarom in dit artikel verder in op de mogelijkheden die je dan hebt en op welke punten je moet letten.

Laat het kanaal controleren door een professioneel bedrijf

Het eerste wat je dient te doen, is het rookkanaal laten controleren door erkende professionals. Zij zullen letten op een aantal belangrijke factoren, zoals:

  1. De staat van het kanaal
  2. Mogelijke verstoppingen
  3. Sporen van een vroegere schoorsteenbrand
  4. Het gebruikte materiaal
  5. Het voldoen aan de huidige regelgeving
  6. De diameter van het kanaal
  7. Waar is het kanaal voor bedoeld; een hout-, gas- of pelletkachel?

Als al deze punten volgens hem helder en op orde zijn, ben je weer een stap dichter bij het aansluiten van een gaskachel op het bestaande schoorsteenkanaal. Echter wijst in de praktijk uit dat dit vrijwel nooit het geval is. Hieronder gaan wij alle punten iets uitgebreider af.

1. De staat van het kanaal

Hier wordt gekeken naar hoe het kanaal eruitziet. Dus in hoeverre is er roest aanwezig? Zijn er gaten te vinden in het kanaal? Zit alles nog stevig vast? In sommige gevallen is dit met het blote oog lastig vast te stellen. Bijvoorbeeld wanneer alles afgetimmerd is. In dat geval maken wij gebruik van een camera-inspectie. We gaan dan met een kleine camera het kanaal binnen.

2. Mogelijke verstoppingen

Wanneer een vorige bewoner heeft nagelaten om het kanaal te laten reinigen, kan het zijn dat deze verstopt zit. De oorzaak hiervan kan zeer verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een vogelnest of de ophoping van roet.

3. Sporen van een vroegere schoorsteenbrand

Het derde punt waar naar gekeken dient te worden, is of er sporen zijn van een vroegere schoorsteenbrand. Dit maakt het kanaal namelijk direct een stuk zwakker en zodoende ongeschikt om een nieuwe kachel op aan te sluiten. Zwakker, aangezien het kanaal op dat moment op een bepaalde plek enorm heet is geworden. Zo dusdanig heet, dat het metaal is gaan smelten en dus zijn oorspronkelijke sterkte niet meer kan garanderen. Er moet in dat geval een nieuw kanaal worden aangelegd.

4. Het gebruikte materiaal

Is het materiaal wat gebruikt is, geschikt voor de langdurige warmte die de toekomstige gashaard gaat opwekken? Zorgt het materiaal er tevens voor dat de gassen zo optimaal mogelijk weggevoerd worden? Voorbeelden zijn: een RVS-kanaal, een gemetseld schoorsteenkanaal of een flexibel kanaal.

5. Het voldoen aan de huidige regelgeving

Het kan zijn dat het bestaande kanaal destijds is aangelegd binnen de op dat moment geldende regelgeving. Dat betekent echter niet dat deze nog steeds voldoet aan de huidige regels binnen het Bouwbesluit. Dit wordt om deze reden tevens gecheckt. Punten waar je aan kunt denken zijn: zit de uitmonding op de juiste plek, genoeg afstand van brandbare materialen, geen kanaal via de buitengevel, geveldoorvoer of een te kort kanaal.

6. De diameter van het kanaal

Wanneer het aanwezige kanaal een diameter van minimaal 150 millimeter heeft, dan is er de mogelijkheid om hier een concentrisch rookgaskanaal van te maken. Om van een bestaand kanaal een concentrisch kanaal te maken, wordt er een flexibele, roestvrijstalen buis door de schoorsteen getrokken met 100 millimeter doorsnede. Deze buis voert de rookgassen af naar buiten. De overige 50 millimeter zuigt de zuurstof aan van buiten. Rookgassen die naar buiten gaan en zuurstof dat naar binnen gaat worden gescheiden door een speciale rookgasdoorvoer.

Daarnaast is het afhankelijk van de bij de gashaard aangegeven geschikte diameter of het mogelijk is om de haard aan te sluiten op het bestaande kanaal. Wanneer de gashaard een kanaal van 130 millimeter nodig heeft, maar er zit een kanaal van 110 millimeter, gaat het al niet meer op. Er zal een nieuw kanaal aangelegd moeten worden.

7. Waar is het bestaande kanaal voor bedoeld; een hout-, gas- of pelletkachel?

Tot slot kijken wij er uiteraard naar waar het bestaande kanaal voor bedoeld is. Is het een kanaal voor een houtkachel, dan is het meestal een dubbelwandig kanaal dat veel hitte moet kunnen doorstaan. Is het een pelletkachel, dan zie je meestal een kort, wat dunner en enkelwandig kanaal.

Een voorbeeld van een concentrisch kanaal

De mogelijkheden

Aan de hand van de hieruit verkregen informatie zijn er een drietal mogelijkheden, namelijk:

Het kanaal is afgekeurd en moet vervangen worden voor een nieuwe.

Er kan een concentrisch kanaal door het aanwezige rookkanaal getrokken worden.

Het kanaal verkeerd nog in perfecte conditie en er kan zo een nieuwe gashaard op worden aangesloten.

Laat je adviseren door De Heide Smid

Bij De Heide Smid hebben wij ervaren en erkende verkopers. Zij kunnen elke unieke situatie uitstekend inschatten en jouw voorzien van de juiste, en bovenal eerlijke informatie. Zo komen we samen tot het perfecte resultaat in jouw woonsituatie.

Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 0314-631741 of mail naar info@heidesmid.nl

Beoordeeld met een 9,1 op basis van 1562 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Frank, Duiven
03-10-2023 |

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage was netjes en zeer zorgvuldig met oog om niets te beschadigen. Oude kachel en toebehorende nam men meteen mee. Wij zijn tevreden en laten ook het vegen elk jaar door De Heide Smid uitvoeren.

Mooie houtkachel voor een goede prijs. Communicatie en service waren conform alle afspraken. Op tijd, goede en vriendelijke terugkoppeling. De montage.. Lees meer