De verbrandingskamer van je houtkachel schoonmaken

Op deze manier geniet je langer van je haard

Tijdens het stoken van je haard blijft er vanzelfsprekend as achter in de verbrandingskamer. Maar wanneer, hoe vaak en op welke manier moet je deze zelf schoonmaken? Dat leggen wij jou hier kort uit.

Schoon stoken = bijna geen troep

Laten we allereerst beginnen met het feit dat wanneer je op de juiste manier stookt met droog hout, je vrijwel geen troep overhoudt. De kachel brandt zichzelf dan als ware schoon. Optimaal stoken bereik je het snelst met de toepassing van de Zwitserse Methode.

Bekijk hier hoe je de haard aansteekt door middel van de Zwitserse Methode.

Wanneer de verbrandingskamer schoonmaken

De Heide Smid hanteert hiervoor meestal de volgende vuistregel: Op het moment dat het as over de rand van de deuropening dreigt te komen. Er is namelijk helemaal niks mis met een laagje as in je kachel. Sterker nog, het is juist belangrijk!

Haal het as nooit volledig weg

Waarom? Omdat de as als een soort bescherming dient voor de stookbodem. Wanneer je elke keer direct op de bodemplaat stookt, is de kans groter dat deze gaat scheuren. Door de houtblokken dus aan te steken op een laagje as, voorkom je dit en gaat je kachel langer mee.

Hoe en waarmee maak je de haard schoon

Het overtollige as haal je heel eenvoudig weg met een klein schepje of een speciale as stofzuiger. Deze hoef je maar één keer in de zoveel tijd te legen en kan dus gewoon bij de kachel blijven staan.

Een asstofzuiger bestel je hier

Bekijk hier verschillende soorten haardstellen

Zo ga je te werk

  1. Zorg dat je een stoffer en blik of een as stofzuiger bij de hand hebt.
  2. Maak de deur van de haard voorzichtig open.
  3. Haal het overtollige as weg uit de verbrandingskamer. Zorg wel dat er een klein laagje op de stookbodem overblijft.
  4. Verwijder mogelijke as op de binnenkant van de deur.
  5. Sluit de deur van je haard weer.
  6. Ruim de as op dat mogelijk uit de kachel is gevallen bij het openen van het deurtje.

Leestip 1: hoe maak ik zelf de kachelruit schoon?

Naast de verbrandingskamer kun je zelf de kachelruit schoonmaken. Lees in ons andere artikel wat je daarvoor nodig hebt.

Zelf je kachelruit schoonmaken

Leestip 2: hoe steek ik mijn haard juist aan?

Het op de juiste manier stoken scheelt een hoop as en viezigheid in de haard. Lees in ons andere artikel hoe je de haard op de juiste manier aansteekt.

De Zwitserse Methode

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 833 reviews
  • Onafhankelijk beoordeeld
  • DE erkend installateur
  • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Gijs, Otterlo
25-11-2020 |

Bij de Heidesmid in Duiven geweest omdat we onze Barbas inbouwkachel wilden vervangen door een vrijstaande houtkachel. Door Jeroen geholpen en hij heeft ons alle plussen en minnen van de verschillende kachels goed uitgelegd ( bijv. welke houtkachels wel of niet geschikt waren voor ons rookkanaal van 125 mm , iets wat ons bij andere zaken niet verteld werd) Uiteindelijk gekozen voor de Hwam 3120 omdat deze een externe luchttoevoer vanuit binnenkant kachel heeft (waardoor deze aan de buitenkant niet te zien is). Ook hierop werden we door Jeroen gewezen. Daarna door afdeling planning gebeld om de afspraken te maken (onder voorbehoud) voor installatie. Ongeveer 3 weken voor geplande installatie werden we opnieuw gebeld om te vragen of alles nog door kon gaan op de geplande dagen. Kortom prima voor elkaar. V.w.b. de installatie kunnen we kort zijn: ook dit was keurig voor elkaar. Daarna nog goede uitleg over de werking van de houtkachel gehad. Inmiddels brand de kachel bij ons al 5 weken en zijn we nog steeds erg blij met onze aankoop.