Op de juiste manier carbid schieten

Op een veilige manier carbid schieten

Carbid of karbiet is in Nederland vooral bekend vanwege het carbidschieten in het oosten van het land. Ook bij De Heide Smid is carbid dit winterseizoen weer volop verkrijgbaar. Maar wat is carbid eigenlijk, hoe werk het en welke voorzorgsmaatregelen moeten er getroffen worden?

Wat is carbid?
Voorbereiding
Hoe werkt carbid bij carbid schieten?
1. Carbid in de melkbus stoppen
2. Water toevoegen
3. Bal op de melkbussen
4. Schieten!
5. Opnieuw beginnen
Voorzorgsmaatregelen
Tips

Wat is Carbid?

Carbid is een samenstelling tussen calcium en koolstof en komt voor in poedervorm of in de vorm van brokken.

Voorbereiding

Om te kunnen beginnen met carbid schieten heb je een aantal dingen nodig, namelijk;
– Carbid (te koop bij De Heide Smid, zowel online als offline)
– Een melkbus met een klein gaatje aan de achterkant van de melkbus
– Een fakkel of gasbrander
– Water in een flesje
– Gehoorbescherming

Hoe werkt carbid bij carbid schieten?

Wanneer Carbid in aanraking komt met water, veroorzaakt dat een chemische reactie. Hierbij komt gas vrij. Dit gas wordt gebruikt om de bal in een melkbus weg te schieten. Dat gaat als volgt:

 1. Carbid in de melkbus stoppen

Allereerst wordt het carbid in de melkbus gestopt. Dit kan door de brokken los in de melkbus te doen, maar veiliger is om de brokken in een klein bakje te leggen en deze vervolgens in de melkbus te stoppen. Zo weet je zeker dat er geen restjes carbid in de melkbus blijven liggen nadat hij is afgeschoten. Hiermee voorkom je dus gevaarlijke situaties bij het opnieuw vullen.

 1. Water toevoegen

Wanneer het bakje met carbid in de melkbus ligt, spuit je een klein beetje water over de carbid heen. Hierdoor komen de gassen vrij, die uiteindelijk zorgen voor de knal. Een tip is om een frisdrankfles te vullen met water en vervolgens een klein gaatje in de dop te prikken. Op deze manier zorg je ervoor dat je niet teveel water over het carbid spuit en hoef je niet met je arm de melkbus in om erbij te kunnen

 1. Bal op de melkbus

Nu het water zorgt voor het vrijkomen van de gassen, is het zaak om zo snel mogelijk een bal in de kop van de melkbus te stoppen. Zo kunnen de gassen niet ontsnappen en hoopt het zich op in de melkbus. Dit zorgt voor de nodige druk.

 1. Schieten!

Nadat je 3 tot 4 minuten gewacht hebt, is het tijd om te schieten. Als het goed is heb je aan de achterkant van de melkbus een klein gaatje geboord. Houd hierbij door middel van een fakkel een vuurtje. Dit vuur zorgt ervoor dat het gas zal ontploffen, wat op zijn beurt weer zorgt voor druk die de bal uit de melkbus weg schiet.

 1. Opnieuw beginnen

Vervolgens begin je weer overnieuw. Haal het carbid uit de melkbus (let op! De brokken kunnen behoorlijk warm worden) en klop het losse carbid er af. Vervolgens stop je de brok weer terug en doe je er eventueel een nieuwe bij in. Hierna herhaal je bovenstaand proces weer.

Voorzorgsmaatregelen

Carbid schieten is niet geheel ongevaarlijk, je speelt immers met gas. Zorg daarom altijd voor:

 1. (Werk)handschoenen: door de chemische reactie wordt het carbid erg warm en geeft het poeder af. Handschoenen zijn dus gewenst.
 2. Gehoorbescherming: De knal van carbid kan piep in je oren veroorzaken. Zorg dus altijd voor gehoorbescherming, helemaal wanneer je voor een langere tijd gaat schieten!
 3. Eventueel een veiligheidsbril.

Ook voor al deze veiligheidsproducten kun je terecht bij De Heide Smid in Halle.

Tips

– Ga carbid schieten in het buitengebied. De knallen maken een behoorlijk lawaai. Om overlast te voorkomen schiet je altijd in een weiland buiten een stad of dorp. Hierdoor voorkom je zoveel mogelijk schrikreacties van mensen en dieren in de omgeving of de kans dat je een huis raakt.

– Zorg tevens dat je altijd bij de les bent. Dat betekent dat je nuchter bent wanneer je carbid gaat schieten. Ook raden wij aan ballen te gebruiken in plaats van deksels. Deze komen vanzelfsprekend een stuk minder hard aan en kunnen dus eventuele gewonden voorkomen.

– Ga je voor het eerst carbid schieten? Zorg dan, wanneer het kan, dat er iemand bij is die het vaker heeft gedaan. Hij of zij weet vaak waar je op moet letten en kan controleren of je op de juiste manier te werk gaat.

– Met 5 kg carbid heb je meestal wel genoeg om een aantal uren schieten, mits je 1 melkbus hebt. Zoveel carbid heb je dus helemaal niet nodig!

Carbid bestellen bij De Heide Smid

Wij hebben in onze vestigingen een ruime voorraad carbid. Bestel jouw carbid dus hier. Let op, je kunt het carbid enkel bij ons afhalen. De bestelling wordt dus niet bezorgd!

Bestel hier je carbid

Beoordeeld met een 9,0 op basis van 1037 reviews
 • Onafhankelijk beoordeeld
 • DE erkend installateur
 • Schoorsteenvegen ASBP
Lees alle reviews
Annelies, Zelehm
17-09-2021 |

Ze denken mee , kachel zetten verliep voorspoedig