De Heide Smid

Kennisbank

Houtkachels

Pelletkachel vs. houtkachel: welke kies ik?

Kiezen voor een pelletkachel of een houtkachel. Een onderwerp die in 2023 heel actueel is. De energiekosten blijven maar stijgen en de aanschaf van pelletkachels en houtkachels wordt alsmaar meer. In onze showroom komen vaak mensen binnen met de wens voor een pelletkachel, maar lopen vaak de deur uit met een houtkachel. Wat de juiste keuze is voor jou, leggen...

Lees meer

Mijn bestaande gashaard ombouwen naar propaan

Je hebt op dit moment een gashaard in huis maar met de huidige gasprijzen zet je de gashaard weinig of niet aan. Je kunt ervoor kiezen om de gashaard uit te laten. Een andere goede optie is om de gashaard om te bouwen naar propaan.

Lees meer

Nieuw: de Kalfire E-one 130!

Kalfire heeft een nieuw model elektrische haard op de markt gebracht: de Kalfire E-one 130. De E-one 130 is in inbouwhaard en is verkrijgbaar in een front, hoek en driezijdig model.

Lees meer

Wiking Automatic

Alle Wiking houtkachels zijn voorzien van Wiking Automatic. De kachels hebben een bimetalen veer die gedeeltelijk zorgt voor een goede verbranding.

Lees meer

Een gashaard op een onmogelijke plek?

Een gashaard op elke plek in uw huis zonder dat de afvoer zichtbaar is? Dit klinkt als iets wat onmogelijk is, maar de Dru heeft hiervoor een oplossing bedacht: De Dru PowerVent.

Lees meer

Rookgasafvoer pelletkachel

De juiste installatie van een pelletkachel op een schoorsteenkanaal

Voor de juiste werking van de pelletkachel is het van belang dat het schoorsteenkanaal op de juiste manier is geïnstalleerd.  Bij een afwijkende installatie kan dit effect hebben op het rendement en een slechtere verbranding veroorzaken.

Lees meer

Verschillende technieken elektrische haarden

Er zijn verschillende soorten technieken met betrekking tot elektrische haarden. De drie belangrijkste technieken zijn: Waterdamp techniek, hologram techniek, LED-projectie techniek. Hieronder worden de verschillende technieken uitgelegd. 

Lees meer

Verbruik elektrische haard

De kosten van een elektrische haard bestaan in principe alleen uit de aanschaf van de haard, stroomkosten en eventuele verbouwingskosten voor een inbouwhaard. In dit artikel behandelen we de energiekosten en hoe je dit kunt berekenen.

Lees meer

Hoeveel m3 haardhout verbruik ik per jaar?

Er is niet één duidelijk antwoord, het verschilt per situatie hoeveel m3 hout je per jaar stookt. Er zijn een aantal punten waar rekening mee gehouden moet worden.

Lees meer

Rendement van houtkachels: hoe zit dit in elkaar?

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle nieuwe houtkachel een minimaal rendement van 75% of hoger hebben. Maar wat houdt rendement in en waarom is een hoger rendement belangrijk?

Lees meer

Overstappen van een gas naar een houtkachel

Op dit moment is er een gashaard in de woning aanwezig. Je wil graag overstappen op een houthaard, er zijn dat verschillende punten waar je rekening mee dient te houden. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Lees meer

Houtkachels met een externe luchttoevoer

Bij het laten branden van vuur heb je drie basiselementen nodig: Temperatuur, brandstof en... zuurstof! De brandstof heb je in de vorm van hout, de temperatuur krijg je door het hout aan te steken. Zuurstof daarentegen kun je op twee manieren toevoegen. Door middel van een externe luchttoevoer (buitenluchtaansluiting) of rechtstreeks uit de kamer waarin de haard staat. In dit...

Lees meer