Skip to main

Wij hebben de CO-Vrij certificering behaald

Per 1 april 2023 gelden er nieuwe regels voor het installeren, onderhouden en repareren van uw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Deze regels zijn vastgelegd in de bouwregeling. In onderstaande vragen gaan we verder in wat dit inhoudt voor jouw gashaard of gaskachel.

Gp70 55S V1 Hires

Wat staat er in de bouwregelgeving en wat betekent dit voor jou?

Als eigenaar/bewoner van een huis ben je zelf verantwoordelijk voor je gashaard of gaskachel.  Dit geldt dus ook voor het onderhoud en het vervangen ervan wanneer deze kapot is. Vanaf 1 april ben je verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie van je gashaard of – kachel. Zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties is verboden en zelfs strafbaar.

Waarom is de CO-Vrij certificering in het leven geroepen?

Jouw huis en water uit de kraan kunnen worden verwarmd door een gasverbrandingsinstallatie. Dit kan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel zijn. Bij het verwarmen komen er rookgassen vrij, zoals koolmonoxide. Deze gevaarlijke rookgassen worden in de meeste gevallen netjes en veilig afgevoerd via de schoorsteen, ook wel rookgasafvoer genoemd. Het kan in sommige gevallen misgaan. Koolmonoxide (afgekort CO) komt dan in je huis. Dit kan gebeuren als een installatie, onderhoud of reparatie niet goed wordt uitgevoerd. Koolmonoxide is een gas die je niet ruikt, proeft en ziet. Maar mensen die het inademen kunnen ernstig gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden.

Ro Covrij M Rgb (1)

Wat betekent dit voor De Heide Smid & Wildenborg?

De Heide Smid & Wildenborg hebben het CO-vrij certificaat behaald, dit betekent dat wij gashaarden en -kachels mogen installeren, onderhouden en repareren. Een gecertificeerd bedrijf kun je herkennen aan het CO-vrij logo en is terug te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.co-vrijregister.nl. De installateurs en monteurs van De Heide Smid en Wildenborg hebben ook een (digitale) legitimatie bij zich waar ze mee aan kunnen tonen dat ze voor een gecertificeerd bedrijf werken en dat ze een gashaard of -kachel mogen installeren, onderhouden en repareren.

Een CO-Vrij certificaat krijg je als bedrijf niet zomaar. Hiervoor hebben de installateurs en monteurs een vaktechnische opleiding gedaan en is de werkwijze in het bedrijf aangepast en is er speciale meetapparatuur gekocht om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Bij een onderhoudsbeurt en installatie van de gashaard of -kachel zou dit extra tijd kosten voor de monteur/installateur. Op de offerte en factuur staat dan ook een specifiek bedrag voor de CO-keuring.

Korte informatie video over de CO-Vrij wetgeving

De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche informeert consumenten over de CO-Vrij wetgeving. Deze wet is per 1 april 2023 van kracht en verplicht bedrijven die installaties, onderhoud en/of reparaties uitvoeren aan gastoestellen te beschikken over een wettelijk certificaat om deze werkzaamheden uit te mogen voeren.