Skip to main

Is een speksteenkachel milieuvriendelijk?

Speksteen is een natuurmateriaal dat goed warmte opslaat. In een speksteenkachel functioneren de stenen als een soort warmtereservoir. In vergelijking met een traditionele houtkachel duurt het iets langer voordat de warmte voelbaar is, omdat de stenen eerst verwarmd moeten worden. Maar zodra ze zijn opgewarmd, stralen ze langdurig en gelijkmatig warmte uit, zelfs nadat het vuur al is gedoofd. Maar hoe milieuvriendelijk is een speksteenkachel nou echt? Je leest het in dit artikel.

Lees hier meer informatie over een speksteenkachel.

Vision Sfeer
Houtkachel Awanders Pecan Eco M2

Hoe efficiënt is een speksteenkachel in vergelijking met andere verwarmingssystemen?

Speksteenkachels staan bekend om hun vermogen om lang warmte vast te houden. Ze kunnen warmte opslaan en deze over een langere periode gelijkmatig afgeven, zelfs nadat het vuur is gedoofd. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van brandstof en een gelijkmatigere verwarming van de ruimte.

Speksteenkachels zijn efficiënter dan traditionele houtkachels en open haarden dankzij hun vermogen om warmte langdurig op te slaan en geleidelijk af te geven. In vergelijking met moderne systemen zoals warmtepompen zijn ze minder regelbaar, maar blijven ze een duurzame en doeltreffende keuze, zeker in situaties waar natuurlijke warmte en onafhankelijkheid van elektriciteit gewenst zijn.

Welke uitstoot produceert een speksteenkachel?

Bij het stoken van hout in een speksteenkachel komen verschillende stoffen vrij. De belangrijkste is koolstofdioxide, een broeikasgas dat ontstaat bij het verbranden van hout. Daarnaast komen er schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, koolmonoxide en organische stoffen.

Moderne speksteenkachels zijn zo ontworpen dat ze deze uitstoot beperken. Vooral als er schoon en droog hout wordt gebruikt, en goed wordt gestookt, komt er minder vervuiling vrij. Zo stoten nieuwe modellen vaak minder dan 1 gram fijnstof per kilo hout uit, terwijl oudere houtkachels soms 5 tot 10 gram uitstoten.

Benieuwd hoe je maximaal gebruikmaakt van je brandstof? Lees het hier!

Zijn er subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een speksteenkachel?

Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een speksteenkachel in Neerland. De investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, die in het verleden subsidies bood voor hout gestookte installaties zoals pelletkachels en biomassaketels, is sinds januari 2020 niet meer van toepassing op deze apparaten. De ISDE richt zich op dit moment op andere duurzame oplossingen.

In verschillende gemeenten bestaan lokale subsidieregelingen voor het verwijderen van houtkachels en haarden. Zo biedt de gemeente Nijmegen in 2025 een subsidie tot maximaal €1.000 voor het verwijderen van een hout gestookte kachel of haard, inclusief het afsluiten van het rookkanaal. Deze subsidie is bedoeld om luchtvervuiling te verminderen en geldt alleen voor het verwijderen van bestaande installaties.

Grand Nobles Sfeer

Wat is het rendement van een speksteenkachel?

Het rendement van een speksteenkachel ligt gemiddeld tussen de 80% en 90%. Dat houdt in dat 80 tot 90 procent van de energie in het hout wordt omgezet in bruikbare warmte.

Speksteenkachels zijn efficiënter dan open haarden (10–15%) en veel standaard houtkachels (60–80%). Dit komt doordat het speksteen warmte opslaat tijdens het stoken en die warmte daarna langzaam afgeeft, soms tot wel 12 uur lang. Zo wordt de ruimte gelijkmatig verwarmd, zonder voortdurend hout bij te hoeven vullen.

Moderne speksteenkachels met secundaire verbranding en goede isolatie halen het hoogste rendement. Belangrijk is wel dat er droog en schoon hout wordt gebruikt, en dat de kachel op de juiste manier wordt gestookt.