Skip to main

Gazondonderhoud gedurende het hele jaar

Wat te doen in het voorjaar:
Het opruimen van bladeren en kleine takken is het eerste wat jij moet doen in het voorjaar. Om de dikte van de grasnerf te verbeteren, maai je éénmaal per week je gazon. Gazons met veel mos moeten met een verticuteermachine verlucht worden, dit kan het beste wanneer de grond voldoende warm en droog is. De volgende stap is de voorjaarsbemesting (maart, april) met mest met een langdurige werking. Maai je gazon tijdens sterke groeiperiodes twee keer per week.

Wat je moet doen in de zomer:

Bij grote hitte moet je het gazon alleen bij bewolkt weer maaien en zeker niet al te kort (ca. 5 cm). Geef het gazon gedurende deze periode voldoende water! Maai hoog gras in verschillende fases.

Wat te doen in het najaar:

Maai tijdens de droge periodes minder vaak. De bemesting in oktober heeft pas effect in het volgende voorjaar. Als je hebt gemulcht, kun je het bemesten achterwege laten.
Vanaf oktober is het beter om niet meer te verticuteren, omdat de temperaturen dan te laag zijn en er te weinig licht is. Voor de start van de winterperiode (vorst) kun je het gras het best op ca. 5 cm maaien en tegelijkertijd de herfstbladeren verwijderen van het grasoppervlak.

Wat je moet doen in de winter:

De ideale maaihoogte voor de winterperiode is 4 tot 5 cm. In de winter heeft ook het gazon zijn rust nodig, het is dan ook aanbevolen om de grasmat zo weinig mogelijk te betreden. De gevoelige grasplanten worden dan niet vernietigd.